Végre elkészült a Debian 4.0

Jó néhány hónapos késéssel megjelent az önmagában is népszerű, de számos disztribúció – többek között a az Ubuntu, a Knoppix és a Xandros – alapjául is szolgáló Debian GNU/Linux Etch kódnéven fejlesztett 4.0-s változata. A kiadás – melyet 21 hónapig fejlesztettek – 11 processzorarchitektúrát támogat, tartalmazza a KDE, Gnome és Xfce desktop környezeteket, és kompatibilis a Linux Standard Base 3.1-es verziója szerint fejlesztett szoftverekkel. A Debian közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy egy biztonságosabb és hatékonyabb csomagkezelő rendszer is került a 4.0-ba: a Secure APT lehetővé teszi a tükörszerverekről letöltött csomagok integritásának ellenőrzését.

A kiadás számos frissített csomagot tartalmaz. Érdekesség, hogy egy védjegyvita miatt a Mozilla Firefox, Thunderbird és Seamonkey programok nem eredeti nevükön, hanem Iceweasel, Icedove és Icecape elnevezéssel, a megszokott logók nélkül szerepelnek az Etchben.

A 4.0-t eredetileg december elején tervezték kiadni. Hogy tartani tudják a határidőt, Dunc-Tank néven egy projektet indítottak a két kiadásfelügyelő teljes állású foglalkoztatásához szükséges pénz előteremtésére. A fejlesztés azonban tovább csúszott. Egy januári felmérés szerint a fejlesztői közösség fele egyáltalán nem akar határidőket, és inkább azt vallja, hogy a kiadásnak akkor kell megjelennie, amikor elkészül. Többen a munka szándékos lassításával fejezték ki tiltakozásukat a Dunc-Tank projekt ellen.

Azóta történt

Előzmények