Vége a PHP 4-nek

A nyílt forráskódú, szerveroldali programozási nyelv, a PHP hét évvel ezelőtt kiadott 4-es változatának a támogatása az év végén megszűnik – jelentette be nemrég a fejlesztői közösség. Ezt követően új kiadások nem készülnek, de kritikus biztonsági javításokra még egy éven át, 2008 augusztusáig lehet számítani. A hír megosztotta a webfejlesztőket, akik közül sokan a mai napig nem tértek át az éppen három évvel ezelőtt kiadott PHP 5-re.

A CNET News.com idéz például a PHP-re épülő WordPress blogszoftvert megalkotó Matt Mullenweg blogjából. „Ami a váltást illeti, a PHP 5 totális bukás. Becslések szerint a részesedése százalékban kifejezve egy számjegyű vagy tíznél alig több. Úgy tűnik, a PHP csapat most úgy döntött, hogy a bukott termékét a sikeres változat megölésével fogja elterjeszteni ahelyett, hogy feltette volna a kérdést: mitől volt olyan sikeres a PHP 4?” – írja.

Mások viszont állítják: a PHP 5 való a modern – Ajaxra, XML-re, objektumorientált programozásra építő – webes alkalmazások fejlesztésére. A nyílt forrású PHP-t kiegészítésekkel kereskedelmi termékként kínáló Zend műszaki igazgatója szerint az sem igaz, hogy az újabb verzió ennyire nem nyert teret. A cég ügyfeleinek 80 százaléka már az 5-ös verziót használja – mondta Andi Gutmans.

A programnyelvet megalkotó, ma a Yahoonál dolgozó Rasmus Lerdorf szerint azért volt szükség a PHP 4 nyugdíjazására, mert a nyílt forráskódú projektnek nincsenek meg az erőforrásai egyszerre három verzió támogatásához – már javában készül ugyanis a PHP 6 is.

Előzmények