Újratárgyalják a szoftverkalózkodással vádolt iskolaigazgató ügyét

Néhány héten belül ismét a tárgyalóteremben kell megvédenie magát Alekszandr Ponoszovnak, miután az illetékes kerületi bíróság érvénytelenítette az ügyében korábban hozott ítéletet, és újratárgyalást rendelt el. A szoftverkalózkodással vádolt orosz iskolaigazgató történetét korábban is széles köz- és médiafigyelem övezte mind Oroszországban, mind külföldön.


Ponoszov a bíróság előtt
(Cnews.ru)

Az ügyészség azért kezdeményezte az eljárást, mert az Urál hegységben lévő permi körzet egy falujában tanító Ponoszov – amint állították – kalóz Windowsokat és Office-t futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a Microsoft zsebéből. A direktor azzal védekezett, hogy a 12 új számítógépre az operációs rendszer már a vásárláskor telepítve volt, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó. Az orosz törvények szerint Ponoszov – amellett, hogy a kárösszeg megtérítésére kötelezhetik – öt évig terjedő börtönt is kaphat.

Amint arról lapunk beszámolt, az esetet nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig egészen odáig ment, hogy nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében. Ponoszov mögé további támogatók is felsorakoztak: az állami sajtó- és tömegtájékoztatási hivatal, a Roszpecsaty vállalta, hogy kifizeti helyette a kártérítést, ha a bíróság azt megítéli a Microsoftnak, az őt képviselő ügyvédet pedig a körzet oktatási minisztériuma biztosította.

A vád végül a börtönbüntetés helyett csupán 3000 rubeles kártérítést követelt, ám a permi kerület verescsaginói járásbírósága februárban a kár elenyésző voltára hivatkozva felmentette az igazgatót. A bíró azzal érvelt, hogy a kár jelentőségének megállapításakor nem a puszta összeget tekintették, hanem azt, hogy a felperes számára az mit jelent, márpedig a Microsoft számára jelentéktelen összegről van szó – vonták le a következtetést.

A vád azért kérte a határozat felülvizsgálatát, mert szerintük a bírónak nem állt jogában ejteni az vádat, hanem vagy el kellett volna ítélnie vagy fel kellett volna mentenie a vádlottat. Az újratárgyalásnak azonban nem csak ők örülnek, hanem Ponoszov is, aki azt sérelmezte, hogy az eredeti verdikt vélelmezte a bűnösségét. „Végigviszem az ügyet, hogy megvédjem a nevem és bebizonyítsam az ártatlanságom” – mondta az igazgató a fordulatról hírt adó Itar-TASZSZ hírügynökségnek. Az új tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzték ki, de a beszámolók szerint a következő meghallgatásra egy hónapon belül sor kerül.

Azóta történt

Előzmények