Újabb lyuk az Excelben

Újabb veszélyes biztonsági rést találtak a Microsft táblázatkezelőjében. A francia biztonsági szakemberek által felfedezett hiba – amely megtalálható az Excel 2000, 2002 és 2003, valamint az Office 2000, XP és 2003 csomagokban – lehetővé teszi, hogy támadók átvegyék a célszámítógép feletti irányítást. Ehhez azonban rá kell bírni a felhasználót arra, hogy megnyissa a „meglepetést” tartalmazó Excel dokumentumot.

A Microsoft egyelőre nem tud olyan támadásról, amely ezt a sebezhetőséget használná ki, de a bejelentést vizsgálják – közölték CNET-tel. A szoftvercég szóvivője ugyanakkor nem tartja igazán veszélyesnek a hibát, amely – mint kiderítették – kizárólag a japán, koreai és kínai nyelvű Excel-változatokban fordul elő.

Az azonban tény, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a Microsoft táblázatkezelőjében felfedezett lyukak. Egy hónapja találtak egy olyan sebezhetőséget a programban, amelyet támadásra is felhasználtak, míg egy hétre rá egy másik veszélyes biztonsági résre derült fény.

Azóta történt

  • A PowerPoint is sebezhető

    Egyre gyakoribbak a Microsoft Office elleni támadások. A Word és az Excel után a prezentációkészítőt is elővették a crackerek.

  • Az ISS betömte a WebEx biztonsági rését

    A számos cég által használt konferenciaszoftver ActiveX vezérlőjének hibájával állítólag még senki nem élt vissza.

  • Nem biztonságos az OpenOffice?

    Egy minisztériumi vizsgálat szerint a Microsoft Office kevésbé sebezhető, mint az ingyenes alternatíva.

  • Támadják a Word 2000-et

    Újabb Office-sebezhetőségre derült fény, a hiba ezúttal a szövegszerkesztő egy régebbi változatát érinti.

Előzmények