Fekete weboldalakkal tiltakoznak a kiadói zsarnokság ellen

Már többször beszámoltunk arról, hogy az amerikai kezdeményezés nyomán főképp Európában kedvező fogadtatásra talált, az illegális tartalmakat nagy mennyiségben letöltőket szankcionáló „három csapás” intézménye eddig csak egyetlen országban emelkedett törvényerőre, Új-Zélandon, ahol február 28-ától kell majd alkalmazni. („Három csapás”: e lefordíthatatlan angol sportkifejezést illetően talán egy kissé pontosabb, ha ragaszkodunk a baseballból eredő terminushoz: „három dobásod van” – „three strikes and out”.) A megvalósításhoz legközelebb álló országokban – Nagy-Britanniában és Franciaországban – jelenleg még csak parlamenti előterjesztésként létezik ez a szabályozás.

Ez a gyakorlat azt jelentené, hogy a vétkesnek talált felhasználókat először figyelmeztetnék, majd korlátoznák kapcsolatuk sebességét, s ha ezek sem vezetnek eredményre, akkor adnák meg a jogot a szolgáltatóknak (illetve köteleznék őket), hogy megszüntessék a netkapcsolatot.

New Zealand's new Copyright Law presumes 'Guilt Upon Accusation' and will Cut Off Internet Connections without a trial. Join the black out protest against it!

De amint az várható volt, az új-zélandi parlamenti döntést nem fogadta osztatlan elismerés. A törvény (Copyright Amendment [NewTechnologies] Act) nevezetes passzusa (Section 92A) ellen a napokban kibontakozott a Creative Freedom Foundation civil szervezet felhívására egy ellenállási mozgalom, amelynek élére furcsa módon egy brit médiasztár, Stephen Fry állt.

A tiltakozók tegnap Wellingtonban a parlament épülete elé vonultak, s átadtak egy 12 ezer ember által aláírt petíciót a törvényhozásnak. Az internetes akcióban pedig arra kérik a szimpatizánsokat, hogy a héten, de legfőképpen február 23-án weboldalaikat, blogjaikat cseréljék le egy fekete képre (Internet Blackout). Ezt a kérést Stephen Fry közzétette a Twitteren is, ahol eddig már több mint 200 ezren jelezték, hogy csatlakoznak a kampányhoz.

Az valószínű, hogy a politikusokat a fekete weboldalak nem hatják majd meg, a változtatáshoz az iparági szereplőknek kellene komolyan felemelniük a szavukat. S erre minden okuk meg is lenne, hiszen a meglehetősen homályosan megfogalmazott törvénymódosítás a szolgáltatóknak sem tetszik, mivel az előírás szerint rájuk róná azt a kötelezettséget, hogy olyan módszereket alkalmazzanak, illetve olyan környeztet alakítsanak ki, melyben lehetséges szankcionálni az illegális letöltőket.

Azóta történt

Előzmények