Tőzsdeoldalt indít a Google

Ismét olyan területen ugrik fejest a mélyvízbe a Google, ahol legfőbb riválisainak többéves versenyelőnyük van, a pénzügyi oldalak piacán. A hétfőn délután bejelentett Google Finance, amely egyelőre még béta-verzióban fogadja az érdeklődőket, pénzügyi-befektetési híreket, értékpapíradatokat, tőzsdei grafikonokat és elemzéseket kínál – az ilyenkor szokásos dolgokat.


Emelkedik az árfolyam. (Forrás: Reuters)

A Google Finance is jórészt a kulcsszavas keresőre támaszkodik, valamint a Google News pénzügyi híreire, amik viszont nagyjából 4500 különböző forrást ölelnek fel. Jelenlegi kísérleti formájában azonban a Google Finance még így is meglehetősen könnyű ellenfél a Yahoo!, a Microsoft és az AOL tulajdonában levő nagy múltú, bejáratott tőzsdeoldalaknak.

Amiben a piac jelenlegi császáraihoz képest újat hoz a Google Finance, az többek között az elemzői blogok beépítése, valamint egy olyan funkció, amely egy adott tárgyidőszakhoz tartozó tőzsdei grafikon mellett az arra az időre vonatkozó pénzügyi híreket jeleníti meg, és az időpont változtatásával a grafikonnal együtt ezeket is dinamiusan változtatja.

A Google Finance a keresőcég egyik indiai alkalmazottjának magánjellegű fejlesztéséből nőtte ki magát. Ez egyébként nem ritka eset a vállalatnál, a Google ugyanis kifejezetten bátorítja munkatársait a szokásos munkával szorosan össze nem függő, egyéni ötletek megvalósítására – az ilyen projekteket nevezik cégen belül "20 százalékos munkáknak".

Azóta történt

  • Elindult a Google Calendar

    Lassan hozzá kell szoknunk, hogy személyes adatainkat nem az otthoni PC-n, hanem egy internetes nagyvállalat szerverein tároljuk.

  • Magához tért a Google

    Ismét hozta megszokott formáját a legnépszerűbb internetes keresőt üzemeltető vállalat; veszített lendületéből az eBay.

  • Programozóversenyt hirdet a Google

    A Code Jam Europe pénzdíjas versenyen keresi a legjobb európai kódereket a keresővállalat.

  • Meglepte a tőzsdét az Oracle

    A szoftvercég a korábbi akvizícióknak köszönhetően a vártnál sokkal jobb első negyedéves jelentést produkált.

Előzmények