Elbocsátott informatikus lopott adatokat a Toyotától

A Toyota keresetet nyújtott be egy amerikai bíróságon, mivel azzal vádolják egyik vállalkozóként bedolgozó informatikusukat, akivel a múlt héten bontottak szerződést, hogy betört a cég számítógépes rendszerébe, és érzékeny adatokat, üzleti titoknak minősített információkat tulajdonított el az autógyár amerikai leányvállalatától.

Az Automotive News beszámolója szerint az indiai állampolgár Ibrahimshah Shahulhameeddel augusztus 23-ával szüntették meg az együttműködést, ám a felháborodott informatikus ezek után még aznap éjszaka felhatalmazás nélkül bejelentkezett a toyotasupplier.com weboldalra, és a szerverről néhány óra alatt terveket, formaterveket, árazási információkat stb. mentett le. Az szinte bizonyos, hogy értékes adatokhoz jutott hozzá, ugyanis a Toyota beszállítói ezt az oldalt használják információcserére.

A Toyota egyrészt attól tart, hogy megosztotta az információkat a versenytársakkal, másrészt a keresetben számítógépes szabotázzsal is vádolják, ugyanis állítólag a letöltések után összeomlasztotta a használt rendszert. A volt munkatárs ellen a hatóságok már elrendelték a mozgáskorlátozást, hogy ne hagyhassa el az Egyesült Államokat.

Azt egyelőre nem tudni, pedig az esedékes per szempontjából igen fontos lehet, hogy a rendszert jól ismerő Shahulhameed egy sebezhetőséget kihasználva jutott be a szerverre, vagy egyszerűen a Toyota kezelte hanyagul a szerződésbontást, és nem törölték a vállalkozó hozzáférési jogait.

Azóta történt

Előzmények