Tovább működhet a filléres orosz zenebolt

A TASZSZ orosz hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy a moszkvai ügyészség nem indít eljárást az ellen a weboldal ellen, amely évek óta fillérekért kínál letöltésre zeneszámokat. Amint arról hírt adtunk, az AllofMP3.com honlapról megabájtonként nagyjából 3 forint 60 fillérnek megfelelő összegért lehet beszerezni zenei anyagokat, ami azt jelenti, hogy a jó minőségben tömörített számok igen jutányos – körülbelül 7-18 forintos – áron gyűjthetők be. Ráadásul a kínálat is meglehetősen bőséges, a szájton elérhető több mint 300 000 dal között olyanok is vannak – mint például a Beatles alkotásai – melyek digitális terjesztéséhez még nem járultak hozzá a jogtulajdonosok.

Az oldal ellen a lemezkiadók nemzetközi szövetsége (IFPI) élt panasszal, mert –mint állították – a szájt nem jogosult a szövetség által képviselt kiadók számainak forgalmazására, sem Oroszországban, sem máshol. Végül a moszkvai rendőrség számítógépes bűnözésért felelős csoportja indított vizsgálatot az ügyben, majd szerzői jogok megsértése miatt kezdeményezett vádemelést a helyi ügyészségen. Az ügyészség azonban arra hivatkozik, hogy az orosz szerzői jogi törvények nem fedik le a digitális tartalmakat és csupán olyan fizikai adathordozókra vonatkoznak, mint a CD-k vagy a DVD-k, ezért nem indít eljárást az AllOfMP3.com ellen. Az IFPI egyelőre nem kapott értesítést a döntésről, de a szövetség szóvivője jelezte: amennyiben igaz a hír, más fórumokon támadják meg a szerintük egyértelműen jogsértő oldalt.

Az oldal üzemeltetői szerint a tevékenység teljesen legális, hiszen egy helyi szervezet – az Orosz Multimédia- és Internettársaság – biztosította a szükséges jogokat a működéshez, már amennyiben a dalokat magáncélra töltik le a felhasználók. Egy közlemény arra is figyelmeztetett a weblapon, hogy az üzemeltetők az orosz szabályozásnak megfelelően járnak el, ezért a más országból érkező látogatók cselekedeteiért nem vállalnak felelősséget.

Azóta történt

Előzmények