Történelmi vereséget szenved a Microsoft?

München több mint egyévi vizsgálódás után várhatóan ma dönt arról, hogy mintegy 14 ezer PC-jének operációs rendszerét az amerikai Microsoft Corp. Windowsáról Linuxra cseréli-e le, így a város önkormányzata lehet a világ vezető szoftvergyártójának legnagyobb olyan ügyfele, amely Linuxra vált. A csere a PC-történelem legnagyobb átpártolása lenne az operációs rendszerek terén. A nagy rivális IBM Corp.-nak, a világ vezető információtechnológiai vállalatának tíz mérnöke állítólag már fél éve ingyen dolgozik a városban, hogy segítse az esetleges átállást. Az internetről elvileg szabadon letölthető Linuxot a Novell Inc. és az IBM a felhasználók igényeihez igazítva, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt általában a Windowsnál olcsóbban adja – jegyezte meg a Bloomberg.

A Microsoft mindenesetre megpróbálja kisebbíteni az esetleges átállás hatását, rámutatva, hogy csak egyetlen ország egyetlen városáról van szó, amely nagyon speciális okok miatt szeretné csatasorba állítani a Linuxot. A tét nem kicsi: a Windows a Microsoft tavalyi 32,2 milliárd dolláros árbevételének harmadát adta, és 81 százalékos bruttó haszonkulcsával a legjövedelmezőbb terméke. Így nem véletlen, hogy Steve Ballmer vezérigazgató az utóbbi egy évben árengedményekkel és az önkormányzatokat segítő alkalmazottak átcsoportosításával próbálja elejét venni, hogy a PC-piac 95 százalékát uraló termékkel szemben a Linux hídfőállást építsen ki.

(*) Magyarországon kevés önkormányzat használ nyílt forráskódú szoftvert. A fővárosi XI. kerületi 12 szerveréből 11 Linux-alapú, a tervek szerint hamarosan az egész rendszert szabad forráskódú alapokra helyezik át – írta a kerületi lap 2004. május 12-i száma. Egy május közepén tartott konferencián Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere kijelentette, hogy a város az OpenOffice.org nyílt irodai szoftver használatával 30 millió forintnyi megtakarítást ért el, amit a szoftverlicencek árán spóroltak meg. Esztergomban vegyes rendszer működik, az állomány egyharmadán OpenOffice, illetve MagyarOffice található, amivel mintegy hárommillió forintot sikerült a városnak megtakarítania – nyilatkozta az Indexnek Fekete József, a polgármesteri hivatal informatikai vezetője.

Azóta történt

Előzmények