Szemmel is lehet vezérelni a Windows 8-at

A stockholmi székhelyű Tobii Technology nem ismeretlen cég az IT-iparban: az egyetemi kutatói programból kinőtt vállalkozás 2001-ben jött létre, hogy az általuk fejlesztett, szemkövetésre épülő számítógép-kezelési technológiát tökéletesítsék és értékesítsék. Azóta sok helyen bemutatkoztak már, a tavalyi CeBIT-en a Lenovóval közösen létrehozott, szemmel vezérelhető laptopot mutatták be, nemrég pedig elkezdték reklámozni az első arcade-játékgépekre kifejlesztett, szemmel vezérelhető videojátékot, az EyeAsteroidsot.

A vállalat a technológia terjesztése érdekében most a hivatalosan január 10-én kezdődő Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon mutatja be azt, hogy a Microsoft készülő Windows 8 operációs rendszerét hogyan lehet az ő technológiájukkal a kéz és tekintet együttes használatával kezelni a PC-ken és a táblagépeken, hogyan lehet hatékonyabbá és könnyebbé tenni a felület kezelését. A kiállítás megnyitása előtt azonban, tegnap óta a látogatók és az újságírók már kipróbálhatják a megoldást, amelynek neve Tobii Gaze.

A demóváltozatban lévő Gaze nem százszázalékosan szemvezérelt működtetést kínál, hanem – kihasználva a Windows 8-ban meglévő, az érintőképernyők számára kialakított Metro felhasználói felületet – kombinálja a szem követésére épített utasításokat az érintésekkel, és lehetőséget biztosít a vezérlés testre szabására, a finomhangolásra is. A Tobii vezetője reméli, hogy technológiájuk legalább áttörés lesz a hordozható számítógépek kezelésében, mint maga az érintőképernyő volt korábban.

Azóta történt

Előzmények