Több tízmillióan hadonászták össze a leggazdagabb japán vagyonát

Egy néhány éve nyugdíjba vonult egykori cégtulajdonos, Yamaucsi Hirosi lett Japán leggazdagabb embere – derül ki a Forbes magazin legfrissebb, 40 leggazdagabb japánt bemutató listájából. A most nyolcvanéves Yamaucsi teljes nettó vagyona a múlt évben nagyjából 7,8 milliárd dollárt tett ki, köszönhetően egykori cége, a Nintendo erősödésének. A videojátékokban utazó vállalat papírjait ma a két évvel ezelőtti árfolyam háromszorosán jegyzik, a 2006-ban piacra került Wii játékkonzol óriási sikere révén a vállalat most nagyjából 79 milliárd dollárt ér – ennek tíz százaléka van Yamaucsi kezében, aki ma is a cég egyik főrészvényese.

A teljesen egyedi irányítási megoldással rendelkező Nintendo Wii konzoljáték 2006-os megjelenése óta igazi sikertörténetet könyvelhet el magának. A gépből a premier óta eltelt időszakban világszerte nagyjából 25 millió példányt vásároltak – az intuitív kontroller (Wiimote) és az ezt kihasználó játékok az összes korosztály számára felhőtlen szórakozást kínálnak, de a gépet több intézetben is előszeretettel használják rehabilitációs célokra, illetve újabban (a Wii fit nevű kiegészítő megjelenése óta) fitnesszeszközként is beválhat.

Yamaucsi – akinek vagyona a konzolgép erős forgalmának köszönhetően tavaly 3 milliárd dollárral gyarapodott – az egyik legnagyobb tokiói ingatlanbefektetőt, Mori Akirát előzte meg, aki 7,7 milliárd dolláros vagyonával most csupán a második a listán. A tavalyi bronzérmes a Japánban nagyon közkedvelt pacsinkó szerencsejáték-automatákat gyártó cég, a Sankyo alapítója, a 83 éves Busudzsima Kunio lett szintén tekintélyes; 5,4 milliárd dolláros nettó vagyonával.

A Forbes negyvenes listájára tavaly egy webkettes céget üzemeltető vállalkozó, a 32 éves Kaszahara Kendzsi is felkerült – övé a Mixi nevű szociális hálózat. A Forbes egyébként – akárcsak más országokban – Japánban is a részvényárfolyamok és a tulajdonrészek, illetve a becsült magánvagyon alapján állítja fel a leggazdagabbak listáját.

Azóta történt

Előzmények