iPhone, Samsung Galaxy, Sony Xperia – mi bennük a közös?

A tjobs.hu online álláskeresési platform felméréséből kiderült, hogy a legtöbb munkavállaló iPhone, Samsung Galaxy S3, S4, Nokia Lumia, Sony Xperia L, Huawei Ascend Y 300 telefonokról keres munkát (a Google Analytics adatai alapján, 2014. januárja és szeptembere között).

Magyarországról (82,99%), Németországból (3,84%), Romániából (3,55%), Szerbiából (1,79%), Amerikából (1,41%) és Ausztriából (1,24% ) látogatják a platformot a legtöbben. A legmagasabb munkamenet Budapest, Pécs és Székesfehérvárról érkezik. 48,51% a látogatóknak Chrome böngészőt használ, ezt követi a Firefox, az Internet Explorer és az Opera.

Somogy és Békés megyéből böngésznek a legtöbbet

Ami az operációs rendszereket illeti, nem meglepő, hogy közel 84% a látogatóknak Windows-t használ, amit az Android, az iOS és Linux követ. Annak ellenére, hogy a legtöbben Budapestről nyitnak felhasználói fiókot, Somogy és Békés megyeiek tartózkodnak a leghosszabb ideig az álláskeresési platformon. Budapest a harmadik helyen szerepel, majd Bács-Kiskun és Tolna jön.

Az osztrák munkák adják a leglátogatottabb webhelytartalmat

Ami a leglátogatottabb webhelytartalmat illeti, az osztrák munkák az aranyérmesek, annak ellenére, hogy Magyarország lakossága köréből a legtöbben a németországi állásajánlatokra pályáznak. Ezt követi a németországi munkák, a kapcsolat oldal, az önéletrajz-felhasználó fiók látogatottsága és a részletes keresés szekció. 5638 kulcsszó szerinti rákeresés történt Ausztriára, több, mint 5500 Magyarországra, több mint 5200 Németországra. Munkakörök szerint az építőiparban, egészségügyben, hotel-turizmusban és takarítás/karbantartás munkakörökben elérhető hirdetésekre történt a legtöbb rákeresés.

A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel

A mérés alapján körvonalazódott a külföldre vágyó munkás robotképe: Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Bács-Kiskun képezi azokat a megyéket, ahonnan a legtöbb felhasználói fiókot nyitottak a munkavállalók. A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel (74,16%). Ami a felsőfokú végzettséget illeti (25,84%) a munkavállalók 13,22 %-a rendelkezik egyetemi diplomával, 11,69%-a mesteri oklevéllel és csupán 0,97%-a doktori képzéssel.

Még mindig Németország az első számú célország

2014. augusztusában a legfrissebb felmérések szerint a munkavállalók közel fele (43%-ban) Németországot választotta célországként, ezt követte a belföldi álláslehetőségek 20,58% jelentkezési aránnyal. A brit álláslehetőségekre szintén ebben a hónapban csupán 12,95% pályázott, az osztrák munkalehetőségekrre való pályázatok alig haladták meg az 5%-ot. Ami a munkaköröket illeti, a tendencia nem változott, a múlt hónapban is az egészségügyi álláshirdetések voltak a legvonzóbbak, amit a vendéglátóipar, az autóipar és a hegesztés követ. Az álláskínálat is bőkezű volt az augusztusi hónapban. A munkavállalók számára összesen 6514 betöltendő pozíciót kínáltak külföldről, míg belföldön 887 álláshirdetésre lehetett pályázni.

Előzmények