Tiltakozik a Matáv az alaptalan vádak miatt

Az elmúlt hetekben kibontakozott politikai viták kereszttüzébe került több hazai nagyvállalat, köztük a Matáv is.

A távközlési vállalat most sajtóközleményben utasítja vissza, hogy - a valóságot hamis színben feltüntetve - a Matáv részére jogszabályban biztosított, beruházásokra adható adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban üzleti tisztességét megkérdőjelezzék, sértve ezzel a hazai és a nemzetközi gazdasági életben elismert jó hírnevét, veszélyeztetve a cég üzletmenetét és a befektetők érdekeit.

Nem igaz az az állítás, hogy a Matáv részére jogszabályban biztosított 3,2 Mrd Ft összegű, szélessávú beruházásokra adható adókedvezmény igénybevételének lehetősége és a cég magánjogi megállapodásai között bármilyen kapcsolat lenne – olvasható a határozott hangvételű közleményben.

A Matáv nem egyedi vagy különleges adókedvezményben részesült. A fejlesztési adókedvezményről először a 162/2001. (IX. 14.) Korm. rendelet rendelkezett, majd 2002. november 15-ei kihirdetéssel a 2002. évi XLII. törvénnyel módosított társasági adótörvény 2003. január 1-jén lépett hatályba. Ez terjesztette ki a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének körét a szélessávú internetszolgáltatást szolgáló beruházásokra is, a szélessávú penetráció növelése érdekében. (A módosítás lényege: adókedvezményben részesíthetők a 100 millió Ft értékű szélessávú internetszolgáltatást szolgáló beruházások, beruházási dokumentációik alapján.)

A jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a Matáv összeállított egy 7.644.317 ezer Ft összegű beruházási tervdokumentációt, amely alapján a társasági adótörvény 3.174.272 ezer Ft fejlesztési adókedvezmény igénybevételének lehetőségét biztosítja. A Matáv ténylegesen megvalósított 2003. évi beruházása 6.650.167 ezer Ft, amely alapján a beruházás üzembe helyezésétől számított 5 adóéven belül, összesen 2.787.125 ezer Ft adókedvezmény igénybevételére nyílik lehetőség. Ebből a Matáv eddig 87 millió Ft fejlesztési adókedvezményt vett ténylegesen igénybe.

A hatályos jogszabályok alapján a távközlési piac minden szereplője élhet fejlesztési adókedvezmény igénybevételének lehetőségével, és több cég már élt is ezzel a lehetőséggel.

A Matáv - az elmúlt hetek során tett nyilatkozatok tükrében – a magyar törvények által biztosított minden jogi eszközt megvizsgál, a cég üzletmenetét, jó hírnevét, a befektetők érdekeit sértő, veszélyeztető valótlanságokat állítókkal szemben.

Azóta történt

Előzmények