Távmenedzselhető informatikai rendszer a tiszalöki börtönben

Az intézmény hivatalos megnyitása ugyan csak márciusban lesz, de az első negyven fogvatartott e heti befogadása egyidejűleg azt is jelentette, hogy 2008. január 15-én megkezdődött a PPP (public-private partnership – állami-magán együttműködés) konstrukcióban létesült tiszalöki börtön informatikai rendszerének éles alkalmazása is. Az Atigris Zrt. irányításával létrehozott, Microsoft-alapú informatikai infrastruktúra szolgáltatásainak nagy részét már tavaly ősz óta használja a mintegy 280 fős személyzet a „börtönüzem” beindítására való felkészülés részeként.

A 334 végpontos, 155 számítógép és 160 telefonkészülék kiszolgálását végző hálózathoz 24 km kábelt használt fel a Polygon Informatikai Kft. és az Atigris Zrt. A 350 alkalmazott és 700 elítélt elhelyezésére alkalmas épületegyüttesben a szakemberek egy zártláncú oktatókabinet műszaki feltételeit is megteremtették.

Az infrastruktúra kialakítására a büntetés-végrehajtás informatikai rendszerének átfogó korszerűsítésével párhuzamosan és azzal összehangoltan került sor, így – az ország büntetésvégrehajtási intézetei közül elsőként – Tiszalökön már az új architektúrának megfelelő, és a központosított szolgáltatásokat is felhasználó, távmenedzselhető rendszer jött létre.

Azóta történt

Előzmények