A Telenor árat emel az új adó miatt

Kutas István, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-vel azt közölte, hogy ha az adót a jelenlegi tervezet formájában vezetik be, akkor 2012 második felében Magyarországon egyszerre két távközlési különadó lesz érvényben, ami a vállalatnak mintegy havi 1 milliárd forint plusz adóterhet jelentene. „Ez már az a nagyságrend, amit nem tudunk lenyelni, így az új különadó hatálybalépésétől a percalapú adót érvényesítenünk kell az árainkban. Amint a két különadó közül az egyiket kivezetik, és más gazdasági tényezők változatlanok maradnak, az árainkat visszaállítjuk a régi szintre” – áll az operátor írásos válaszában. A Telenor szerint sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálna az új adóra.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya a hírügynökségnek azt mondta, hogy a társaság a hét elején meghozta a szükséges döntéseket. Hozzátették, hogy bíznak abban, hogy a közös iparági javaslatot figyelembe veszik, s szakmai alapokon nyugvó törvény születik, ebben az esetben az ezzel kapcsolatos döntéseit a Vodafone felül fogja vizsgálni. A válaszban kifejtik, hogy a telefonadó bevezetése mindenképp forgalomcsökkenést eredményez, és ennek negatív közvetett hatása lesz az érintett cégek által befizetett áfára. Az adóteher továbbá jelentősen visszavetheti a beruházásokat, hisz az elvonás következtében nemcsak tőke távozik az iparágból, hanem az adó miatt szükséges informatikai fejlesztések az előfizetőknek valójában fontos termékfejlesztés elől az egyéb erőforrásokat is elszívják. A Vodafone emlékeztet, hogy a társaságnál több mint egy tucat olyan informatikai fejlesztés folyik, amelyek különböző jogszabályi változások miatt váltak szükségessé.

A kormány által javasolt percalapú távközlési adóról ma szavaz az Országgyűlés. A tervezethez két ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik nyújtott be módosító indítványokat, összesen 16-ot, de ezeket az illetékes szakbizottságok nem támogatták, így várhatóan az eredeti formájában fogadják majd el a képviselők is a tervezetet. E szerint az adó alanya nem az előfizető, hanem a mobilszolgáltató, ugyanakkor az eredetileg a lakosság kedvéért kitalált néhány kedvezményt is megőrizte a szöveg (Erről az anomáliáról szól Távközlési adó: egyeztetési hiba című cikkünk.). Így magánszemélyek előfizetésénél az első tíz perc havonta ingyenes lesz, az a fölötti beszélgetések után kell megfizetni a percenként 2 forintos sarcot, havonta maximum 700 forintot. A céges számok esetében pedig a közteher felső plafonja havi 2500 forint lesz.

Az adó által a nagy ügyfélbázisuk és a komplex tarifarendszereik miatt leginkább érintett mobilszolgáltatók a hét elején közös javaslatot nyújtottak be a nemzetgazdasági tárcának. Ebben azt írják, hogy a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvének megfelelően az lenne indokolt, hogy a műsorterjesztők, így például az Antenna Hungária és kábeltévé-társaságok is vállaljanak részt a teherviselésben. A cégek szerint ha javaslatukat a jogalkotó elfogadná, akkor a percenként és üzenetenként 2 forint összegű adóteherrel a magánszemélyek előfizetését a kormány által javasolt 700 forint helyett havonta legfeljebb 400, a vállalati előfizetők előfizetését pedig 2500 forint helyett havonta legfeljebb 1400 forint adó terhelné.

A három operátor úgy számol, hogy a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna. A szolgáltatók egyben azt is javasolták, hogy a külföldi roaming- (barangolás) szolgáltatásra az új adó ne terjedjen ki.

Azóta történt

Előzmények