Szovjet típusú sajtócenzúra lesz a neten is Oroszországban


Oroszországban eddig sem volt veszélytelen tényszerű újságírást művelni (elegendő Anna Politkovszkaja vagy Ivan Szafranov nevét megemlíteni – 2000 óta 13, 1992 óta 44 orosz újságírót öltek meg; ezekkel a számokkal Oroszország Irak és Algéria után a harmadik az újságírók ellen elkötetett merényletek feketelistáján), s mostantól egy elnöki rendelet nyomán már a maradék kevéske sajtószabadság is végleg a süllyesztőbe kerülhet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy olyan szuperügynökséget hozott létre, melynek nyilvánvaló célja a média és az internet szabályozása, s ez az intézkedés aggodalommal tölti el az orosz újságírókat, akik az eddig viszonylag szabad internetes publikációs lehetőségek beszűkülését várják az csinovnyikoktól – a hagyományos média egy-két kivételtől eltekintve már rég az elnök szoros felügyelete alatt működik.

Az elnöki intézkedés lényege, hogy az eddigi két ügynökséget most rendeletileg egyesítette, s az új szervezet felügyeli majd a rádió- és tévécsatornákat, a nyomtatott sajtót és a weboldalakat.

Raf Sakirov – az Izvesztyija volt szerkesztője, akit azért bocsátottak el állásából, mert lapjában kritizálta a 2004-es beszláni iskolaostrom intézkedéseit – úgy nyilatkozott a Reuters tudósítójának kérdésére, hogy ez az új rendelet azt sugallja, hogy az elnök az online médiát felügyeletét a szovjet típusú ellenőrzés mintájára képzeli el, megfosztva az eddig itt dolgozókat viszonylagos szabadságuktól. Sakirov szerint a kontroll fokozása nemcsak az online sajtót érinti, hanem minden felhasználót figyelni fognak, aki politikailag veszélyes lehet az elnöki uralomra, tehát a bloggereket is. Ez hallatlan károkat okozna, hiszen az utóbbi időben mind több, a kézivezérelt nyomtatott sajtó egyszólamúságába belefáradt orosz fordult az internet felé, hogy onnan, független forrásokból szerezzen információkat. A blogmozgalom is ez okból nőtt hatalmasra: a livejournal.com blogoldalon létszámban az oroszok a másodikak az amerikaiak után, mert csak itt találtak terepet a szabad véleménynyilvánításra.

Azóta történt

Előzmények