Szerzői jogi perek árhulláma Európában

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) szerzői jogi perekkel árasztja el Európát. A szervezet a mai napon körülbelül kétezer jogi eljárás megindítását jelentette be, ezzel az IFPI által immár 18 országban perelt magánszemélyek száma elérte az öt és félezret. (Ezzel még mindig lemaradásban vannak – egyesült államokbeli társszervük, a RIAA már 18 ezernél tart.) A mostani akciók Ausztriát, Dániát, Finnországot, Izlandot, Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot, Portugáliát, Svájcot és Svédországot érintik.

Portugália kiemelt célpont; a CD-lemezek eladásai itt 40 százalékkal zuhantak az elmúlt négy évben, amiért a kiadók az erős fájlcserélő tevékenységet okolják, amelyben elsősorban a felsőoktatásban tanulók vesznek részt.

Dániában a bírósági ítélettel elmarasztalt fájlcserélők internetkapcsolatát automatikusan felmondja a szolgáltató. Ezt az eljárást a franciaországi példa alapján vették át, ahol már több mint 130 esetben szüntették meg hasonló vétségért az illető internet-hozzáférését. Az IFPI reméli, hogy ezt a szankciót Európa más országai is átveszik a jövőben.

Olaszországban a hatóságok 70 szervert foglaltak le  az elmúlt két hét során illegális fájlcserélőknél végrehajtott rajtaütések alkalmával. A lefoglalt gépek mindegyike körülbelül ezer felhasználót szolgált ki, és 30 terabájtnyi zenét és filmet tárolt.

Az IFPI mostani nemzetközi akciójának célkeresztjében nem a zeneletöltők állnak, hanem azok, akik illegálisan megosztják a jogvédett tartalmakat. Ezenkívül a szülőket is figyelmeztették, figyeljenek jobban oda csemetéjük online tevékenységére, mert szerzői jogsértés esetén ők vonhatók felelőségre a büntethetetlenséget élvező gyermek helyett.

Azóta történt

Előzmények