Szeretne interneten szavazni a pártokra?

Az Egyesült Államokban a következő öt év során 7,5 millió dollárral támogatják azt a programot, amelynek célja az elektronikus szavazási rendszerek megbízhatóságának növelése és az irántuk érzett állampolgári bizalom fokozása - olvasható a hvg.hu-n.

Az NSF 2005-ös, 36 millió dolláros költségvetésű Cyber Trust programja keretében zajló kutatás szükségességét azzal indokolják, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a választási rendszerhez kapcsolódó technológia eddigi legjelentősebb változása zajlik, hiszen a szavazógépek használatának aránya hamarosan a sokszorosára fog növekedni.

Az ACCURATE, azaz A Center for Correct, Usable, Reliable, Auditable, and Transparent Elections (Központ a Hibátlan, Elérhető, Megbízható, Ellenőrizhető és Átlátható Választásokért) a neve annak a komoly kutatási kezdeményezésnek, amelyet a National Science Foundation (NSF) jelentős összeggel támogat majd az elkövetkező esztendőkben. A kutatás központja a Johns Hopkins Egyetemen lesz, ám a csapat tagjai további öt intézmény (a Rice, a Stanford, a California-Berkeley és az iowa-i egyetem, valamint az SRI International) szakemberei közül kerülnek ki.

A csapat egyes tagjai a technológiai kérdésekre összpontosítanak majd: a hardverre, a programozásra és az azonosítás-titkosítás problémáira. Mások a jogi, törvényhozási hátteret érintő változások szükségességét vizsgálják meg; illetve elemezni fogják a dolog emberi oldalát is, például, hogy milyen hatása van annak, hogy a választópolgároknak hirtelen más körülmények között is lehetővé válik szavazni.

Rubin szerint az ország túl korán kezdett élni az e-voksolás lehetőségével, amikor a szükséges technológiát még nem fejlesztették tökéletesre. Szerinte az általa vezetett kutatócsoport megváltoztathatja e helyzetet. Nagy lehetőség kapujában állnak, hiszen átütő kutatási sikereket érhetnek el, és közben mellékesen hozzájárulhatnak a demokrácia fejlődéséhez is.

Az új központ együtt fog működni a nyílt szabványokat használó szavazási technológiákat népszerűsítő Open Voting Consortiummal; és közben a kutatás során ügyelni fog arra is, hogy a majdan létrejövő rendszerek hozzáférhetőek legyenek mindenki számára, számítógépes ismerettől, egészségi állapottól, gazdasági helyzettől, nyelvtudástól, stb. függetlenül. A csoport tagjai biztosak abban, hogy a - természetesen nyilvánosságra kerülő - eredményeiket sikeresen lehet majd hasznosítani az e-szavazás új szabványainak, technológiai megoldásainak, jogi, politikai hátterének kialakításakor.

Azóta történt