1980. szeptember 30.

Bejelentik a DEC, az Intel és a Xerox (DIX) által kidolgozott, alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikációt, az Ethernetet. Az Ethernet a nevét az éterről kapta, amelynek létét sok fizikus még a 19. századi felfedezések után is elfogadta. A 70-es évekbeli fejlesztések sikere után az említett cégek 1978-ban megállapodtak egy közös, 10 Mb/s-os Ethernet-szabványban, amely a DIX szabvány nevet kapta.

Előzmények

  • 1975. július 21.

    A Xerox Corporation, a számítástechnika egyik úttörő cége (Xero Alto Computer: Ethernet, grafikus felhasználói felület, egér) kilép a számítógépek piacáról, miután öt év alatt 264 millió dolláros veszteséget halmoztak fel, s a gyökerekhez visszatérve a sokszorosítási technológiák területén folytatták munkájukat.

  • 1973. május 22.

    A Xerox Palo Altó-i kutatóközpontjában (PARC) dolgozó Robert Metcalfe megküldi a kollégáinak dolgozatát, melyben felvázolja egy lokális, keretalapú hálózat, az Ethernet specifikációjának tervezetét. Az Ethernet elnevezés – melynek alapszava az egykor a fizikában feltételezett közvetítő közeg, az éter – ebben az írásban szerepel először. E hálózatban az éternek a koaxiális kábel felel meg.