Egyesítik a bűnüldöző szervek adatbázisait

Habár az MTI tudósítására hagyatkozva a hvg.hu azt írta meg, hogy a kormány 155 millió forintból, közbeszerzés alól mentesített beszerzéssel új kémprogramot állít fel, nagyon úgy tűnik, hogy egy nem létező lufit fújnak fel. Az MTI állítása szerint „az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után a testület jobbikos tagja” jelentette ki mindezt.

Azt nem tudni, hogy a képviselő, a hvg.hu vagy az MTI sáros a torzításban, de a híradásból kiderül, hogy valójában arról van szó, hogy több magyar rendvédelmi szerv belső információs szolgálatának adatbázisait vonják össze, teszik átjárhatóvá. Az elfogadott előterjesztés szerint egyesítik a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Terrorelhárítási Központ (TEK), az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a szakszolgálatok belső információs szolgálatának adatait.

Ez a lépés ugyan valóban koncentrációt jelent, és valóban felvethet adatkezeléssel kapcsolatos jogi aggályokat, melyek tisztázása első körben az illetékes hatóságok és kormányzati szervek dolga lenne, de az „Új kémprogramot indít a kormány…” cím így, ebben a formában megalapozatlan, hiszen a kémprogram nem ismeretlen ugyan az államok rendvédelmi szerveinek legújabb időszaki történetében, ám itt láthatólag nem egy Bundestrojanerről van szó.

Azóta történt

  • Elindulhat a 112-es projekt

    Az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt március helyett az év végére készül el a rendszer.

Előzmények