Szárnyal az AMD

Az Intel csalódást okozó számai után a Wall Street feszülten találgatta, hogy a chippiaci fellendülés megtorpanásának egyértelmű bizonyítékaként az Advanced Micro Devices (AMD) is hasonlóan sovány év végi eredményről ad-e számot, vagy netán pozitív meglepetéssel űzi el az elemzők pesszimizmusát. A piac végül fellélegezhetett, mert a második legnagyobb processzorgyártó rekordárbevételt ért el, és egy évvel korábbi veszteségét profitra váltotta. Az AMD forgalma a negyedik negyedévben 1,84 milliárd dollár volt, nettó nyeresége pedig 96 millióra rúgott. (A negyedév utolsó öt napjának számai már a december 20-án tőzsdére vitt, flashmemóriákat gyártó Spansion leányvállalat forgalma nélkül lettek könyvelve.) Az elemzők ennél gyengébb eredményre számítottak.


Szárnyal a chipgyártó (Fotó: IT.news.hu)

A rekordot kizárólag a processzorüzletág látványos erősödésének köszönheti a vállalat. A részleg 1,31 milliárd dolláros rekordárbevételt könyvelt el az ünnepi negyedévben, ami 79 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi számokat. A leválasztott memóriabiznisz korántsem muzsikált ilyen fényesen: itt a forgalom 487 millió dollár volt, 3 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve.

Hector Ruiz vezérigazgató az idén a piaci növekedési ráta dupláját várja cégétől. Az első negyedévre a vállalat változatlan, vagy valamivel alacsonyabb árbevételt vár, ami megfelel a szezonális trendnek. Ha ezt a célt sikerült elérniük, 70 százalékos forgalomnövekedést érhetnek el januártól március végéig tartó időszakban.

Ruiz azt is elmondta, hogy jól halad a fejlettebb, 65 nanométeres gyártástechnológiára való áttérés, az első mintapéldányok a várakozásoknak megfelelően üzemelnek. (A csíkszélesség csökkentésével több tranzisztort tartalmazó és – elvben – alacsonyabb fogyasztású chipek gyárthatók.) És arra is fény derült, hogy az AMD – válaszul az Intel által nemrég bemutatott Core Duo chipekre – még az év derekán bemutatja saját kétmagos mobilprocesszorát.

Az AMD-papírok értéke a New York-i börzén 3,9 százalékkal emelkedett a napi kereskedésben, majd a tőzsdezárás után, a jelentés közzétételét követően további 10,8 százalékkal, 37,85 dollárra ugrott. Ezzel párhuzamosan az Intel-részvények zuhanása folytatódott, a csökkenés tegnap 11,45 százalékos volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Belelendült az AMD

    Ötéves csúcsponton a sunnyvale-i processzorgyártó piaci részesedése, és nem szeretne itt megállni.

Előzmények

  • Gyengélkedik az Intel

    Az elemzőket meglepték a várakozásokat alulmúló év végi számok. A negyedév győztese az AMD volt.

  • Pálfordulás a Dellnél?

    Ezúttal is egy elemzőtől származik az értesülés: a vezető PC-gyártó fél éven belül feladja exkluzív Intel-pártiságát, és nyit az AMD felé.