Számítógépeket loptak a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból

Nyomoz a rendőrség a Fidesz-frakció ellopott hét laptopjának ügyében – derült ki az atlatszo.hu birtokában lévő nyomozati anyagokból, illetve az erről szóló mai tudósításból. A két HP, a két Toshiba és a három Lenovo idén március 3-án érkezett meg a Képviselői Irodaház raktárába, ám amikor egy hónappal később szerették volna megkapni a frakció tagjai, már nyoma sem volt a laptopoknak. Ezek együttes értéke a rendőrök megállapítása szerint 1,75 millió forint.

Gyanúsított már van

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Betörési Osztályának munkatársai mellett az Országgyűlés Hivatalának informatikusai is a számítógépek keresésébe fogtak – írja a riport szerzője –, s az egyik laptopot egy hirdetési oldalon meg is találták. Az eladó révén jutottak el a nyomozók odáig, hogy annak egyik ismerőse, a Képviselői Irodaház raktárosa lehetett az, aki kihozta a munkahelyéről a gépeket, és átadta neki. Miután a nőt meggyanúsították, rá két nappal újabb üggyel kínálták meg.

„A rendőrök most már úgy gondolják, hogy nem csak a 7 laptop, hanem a Parlamentből hiányzó 74 asztali számítógép és 5 monitor is az ügyfelem révén tűnt el” – mondta az Átlátszónak a nő ügyvédje, Galsa Péter.

A házkutatás a raktáros XIII. kerületi lakásán nem vezetett eredményre. A nyomozók kivonultak az Országgyűlés Hivatalához is a Széchenyi rakpartra, de a dolgozó benti dolgai között sem akadtak másra, mint egy kölcsönszerződésre az orgazdával: a nő 110 ezer forintot adott kölcsön a férfinak tavaly karácsony előtt. A pénzt elmondása szerint csak most márciusban kapta vissza.

A raktáros nő, mint a dokumentumokban szerepel, 2011 szeptemberétől dolgozott a Parlamentben, onnan idén februárban ment át a Képviselői Irodaházba. A védő szerint a gyanúsítás azért is érdekes, mert nincs magyarázat arra, hogy miként tudta a védence minden feltűnés nélkül kihozni a laptopokat, de leginkább a parlamenti raktárakból a nagydarab asztali számítógépeket és monitorokat egymás után úgy, hogy senki nem vette észre.

„A rendőrök szerint védencem 2015 októbere és 2016. január 31. között hordta ki a Parlamentből a számítógépeket, azaz nagyjából az adott időszak alatti 75 munkanap alatt minden műszakja alatt egyet.”

Biztonsági kérdések

A raktáros elmondása szerint, amikor belépnek az irodaházba, akkor a belépőkártyájukat kell használniuk és a csomagjaikat átvilágítják, de nekik a biztonsági kapun nem kell áthaladniuk. A munka végeztével pedig kifelé a bejáratnál nem vizsgálják meg őket, és senki nem nézi meg, hogy mi van a csomagjukban. Az alagsori részen nincsenek kamerák, amelyek megörökíthették volna, mi történt.

Az atlatszo.hu megkeresésére az érintettek elismerték, hogy nyomozás folyik az eltűnt számítógépek ügyében.

Mivel új gépekről van szó, így az adatvesztés súlyos problémája nem merülhet fel, ugyanakkor felmerül az, hogy ha ilyen könnyű elvinni védett helyekről még szűz gépeket, vajon mennyire lehet nehéz adott esetben adatokkal zsúfolt gépeket ellopni [a tudósítás fenti része utal arra, hogy 74(!) számítógép tűnt el nyomtalanul].

A teljes beszámoló az atlatszo.hu oldalán olvasható.

Előzmények

  • Jön a digitális jólét?

    Szombat délelőtti sajtótájékoztatóján a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos adócsökkentési tervet villantott.

  • Rések a pajzson

    Az adatvédelmi biztosok tanácsadó testülete szerint a Privacy Shield még koránt sincs kész, még javítani kell rajta.

  • A franciák megszavazták

    Az biztosnak látszik, hogy büntetni fogják a hatóságokkal nem együttműködő szolgáltatókat, de a részletek még változhatnak.

  • Eltűnik a kínálatból a Parlament TV

    Több másik csatorna is megszűnik, viszont az MTVA archív tartalmait sugárzó M3 az ünnepek alatt kódolatlanul nézhető lesz.