Az ajtó kinyitásáért kért váltságdíjat a hacker

A szállodában a harmadik után észhez tértek, modernizáltak – sőt, tervezik, hogy még tovább mennek.

Egy négycsillagos osztrák szálloda, a Romantik Seehotel Jaegerwirt vezetői úgy döntöttek: mások okulására és a veszélyre való felhívásként nyilvánosságra hozzák, hogy kibertámadás áldozatai lettek, melynek során a támadók behatoltak a szálloda informatikai rendszerébe, majd több mint száz vendégre rázárták a szobák ajtajait (vagy épp kizárták őket), és csak akkor nyitották ki az ajtókat, amikor a szálloda váltságdíjat fizetett nekik – írta meg a The Local ausztriai kiadása.

A vezetés közölte, hogy kibertámadók három alkalommal is lezárták a szálloda összes szobájának ajtaját – se ki, se be, új kártyákat sem lehetett készíteni (későbbi szakértői vélemények rámutattak arra, hogy a Local helytelenül hozta le a hírt, ugyanis a szobák ajtajait belülről mindig ki lehet nyitni, vagyis a vendégeket ki-, és nem bezárták). A téli szezon első hétvégéjén olyan masszív támadás érte őket, melynek során leállították a szálloda összes számítógépét, beleértve a foglalási rendszert és a pénztárat is. A hackerek közölték, hogy gyorsan visszaállítják a rendszert, amennyiben kapnak 1500 eurónyi bitcoint. Christoph Brandstaetter ügyvezető igazgató elmondta, hogy telt ház volt, ebben az esetben sem a rendőrség, sem a biztosító nem tudja megoldani a helyzetet, így nem volt választásuk: fizettek.

Brandstaetter arról is beszámolt, hogy az első, még nyáron történt támadás után több ezer euróba került a rendszer helyreállítása, a biztosító pedig nem fizetett, mivel „nem tudták megállapítani a támadás okát” – így a téli támadáskor olcsóbbnak tűnt kifizetni a kért bitcoinokat.

A hackerek ezek után felszabadították a zárrendszert és a többi számítógépet, és újra működött minden, ám hagytak maguknak egy hátsó ajtót, és negyedszer is bepróbálkoztak. Ez azonban nem sikerült, mivel időközben lecserélték a számítógépeket, a legújabb biztonsági megoldásokat vezették be, és egyes hálózatokat el is szigeteltek.

Emellett azonban fontolgatják, hogy a teljes biztonság okán egyszerűen le(vissza)cserélik az elektronikus zárakat hagyományosakra – ami egyébként jobban is illene a 111 éves szállodához.

Azóta történt

Előzmények