A Synergon felvásárolja a Navigatort

A cég ma közleményben tudatta, hogy hat hónappal az első jelentősebb tranzakciót követően újabb felvásárlást hajt végre a Synergon Informatika Nyrt. A megállapodás értelmében a tranzakció zárását követően – amelyre előreláthatólag 2013. június 30-áig kerül sor – a Synergon csoport informatikai outsourcinggal foglalkozó leányvállalata, a Synergon Outsource Kft. felvásárolja a tevékenységében teljesen megegyező Navigator Informatika Zrt.-t és annak leányvállalatát, a Vilati Zrt.-t. A társaságot értékesítő Wallis Asset Management Zrt. teljes egészében kiszáll az informatikai outsourcinggal foglalkozó befektetésből.

A felvásárlás értéke a megállapodás szerint 515 millió forint lesz. A megállapodás szerinti árat tőkeértékként és kötelezettségátvállalásként állapították meg a felek.

A tranzakciót a Synergon a felvásárolt társaságok folyamatos teljesítményből finanszírozza. A cégcsoportba kerülő két társaság várható üzleti teljesítményét és meglévő szerződés állományát figyelembe véve a tranzakciót követően a vevő éves átlagban megközelítőleg 1,5 milliárd forint árbevétel-növekménnyel és 450 millió forint EBITDA-többlettel számol, amely értékeket az integráció, valamint a gazdasági környezet rövid távú változásának függvényében realizálhat a társaság a jövőben.

Terjeszkedés

A Synergon 2012. decemberében kezdte meg a stratégiájában meghatározott akvizíciós tevékenységet, amelynek során elsőként az ún. „DataWorld Tranzakció” keretében hat társaságban szereztek tulajdont. Az akvizíciós lépésekkel az infokommunikációs szolgáltatási értéklánc hazai piacon egyedülálló integrációja valósul meg.

„Megítélésem szerint erőteljes piaci konszolidáció zajlik az informatikában. Az informatikai szolgáltatások előtérbe kerülésével azok a vállalkozások lesznek képesek bővülni, amelyek időben felismerik az ügyfelek igényeinek változását. A Navigator-tranzakció ezt a szolgáltatói szegmenst erősíti a jövőben a cégcsoporton belül.

A most felvásárolt cégek személyes okokból is érdekesek számomra. A Navigator Informatika Zrt. elődjét úgy 15 évvel ezelőtt még én alapítottam. 2005-ben szálltam ki a társaságból, akkor egy pénzügyi befektető vásárolta meg a céget. Innen a névazonosság a Navigator Investments Zrt.-vel, ami azóta is a befektetéseimet koordináló vállalkozás” – nyilatkozta Jutasi Zoltán, a Synergon igazgatótanácsának elnöke.

Előzmények