Újra állami tulajdonba kerülhet az Antenna Hungária

A francia tulajdonos, a TDF S.A. azt tervezi, hogy megválik európai érdekeltségeitől, így eladják a műsorterjesztéssel foglalkozó Antenna Hungária Zrt.-t (AH) is – tudta meg a Napi Gazdaság. Ezzel megnyílik a lehetőség az állam számára, hogy egy esetleges felvásárlással belépjen az elektronikus tartalomtovábbítás piacára.

Hirdetés

Az állam 2005-ben értékesítette az AH 75 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénycsomagját a Swisscom Broadcast AG-nek, amely később a társaság 100 százalékos tulajdonosává vált. A Swisscom 2006-ban zártkörűvé alakította a cég működését, nem sokkal később pedig a TDF-fel állapodott meg az eladásáról 80,7 milliárd forintért.

Az AH-t is érintette ugyan a válság, de sikerült talpon maradniuk, és bár 2009-hez képest tavaly megfeleződött üzemi eredményük, ez még mindig több mint 2 milliárd forint volt (egymilliárdos adózás előtti és 0 mérleg szerinti eredménnyel).

Sok függ a digitális átállás utáni helyzettől is, mivel az AH jelenleg főként az analóg adásokból él. Ugyanakkor ők üzemeltetik a Minditg TV-t, amelynek jelenleg 350 ezer ingyenes igénybevevője, illetve 100 ezer előfizetője (Mindig TV Extra) van. A várakozások szerint az átállás után, év végére mindkét tábor egymilliós lehet – ha így lesz, akkor az AH lesz hazánk legnagyobb műsorterjesztője, a fizetős piacon pedig a negyedik helyet foglalná el a nagy kábeltársaságok után.

Azóta történt

Előzmények