OpenSSO Enterprise a Suntól

A Sun tegnap bejelentette Sun OpenSSO Enterprise szoftverét. A nyílt forráskódú, nagy teljesítményű megoldás egyesíti a jogosultságkezelést, a federációs szolgáltatásokat (federated identity management) és a biztonságos webszolgáltatási funkciókat. A szoftver azokra az alapvető, egyszeri bejelentkezéssel (SSO) kapcsolatos problémákra kínál megoldást, amelyekkel a szervezetek, nap mint nap szembesülnek.

Az OpenSSO Enterprise kereskedelmi vagy nyílt forráskódú verziójának bevezetése is lehetséges, amely az OpenSSO közösség előtt Express Build néven ismert, és ehhez a Sun teljes körű technikai támogatást biztosít.

Magyarországon például a BME Schönherz Kollégiumában használnak ilyen megoldást a felhasználó-kezelő rendszer esetében, amit a Kollégium KIR-DEV csapata fejleszt és üzemeltet. A KIR-DEV által az OpenSSO-hoz fejlesztett egyedi autentikációs modul a kari hallgatók igényei alapján készült, és lehetővé teszi a gyors regisztrációt is. Az új rendszer jelenleg közel 400 felhasználó adatát kezeli, és folyamatosan veszi át az előző, sok éves múlttal bíró Villanykari Információs Rendszer helyét, mely több mint 15 ezer hallgató adatait tárolja. Az OpenSSO federációs képességét használva a Schönherz Kollégium infrastruktúrája a formálódó Magyar Felsőoktatási és Kutatási Federáció tagja lesz, lehetővé téve a felhasználóinak a többi felsőoktatási intézmény által nyújtott szolgáltatások igénybe vételét is.

Azóta történt

Előzmények