Súlyos környezetszennyezés a Samsung texasi létesítményében

Három és fél hónap alatt több millió liternyi savas vegyi hulladék került a Harris Branch patak vizeibe.

Az Austini Városi Tanács egyik környezetvédelmi tisztviselőjének, Katie Coyne-nak a jelentése szerint a Samsung helyi gyárából óriási mennyiségű vegyi anyag szivárgott az üzem csapadékgyűjtő tavába, ami az Északkelet-Austinban található Harris Branch patak egy mellékágát táplálja. A hivatalos beszámoló alapján akár 763 000 gallon, azaz mintegy 2 888 269 liter kemikáliáról (javarészt higított szulfátok és hidrogén-peroxid) is szó lehet, amely 106 napon keresztül csordogált a vízbe, gyakorlatilag teljesen elpusztítva annak élővilágát – az érintett víztömeg pH értéke az ecet szintjére süllyedt, ugyanis 3 és 4 között mérték azt.


(forrás: www.usgs.gov) [+]

A Samsung Austin Semiconductor szóvivője azt nyilatkozta, hogy a telephelyen raktározott szennyvíz egy része egy berendezés meghibásodásának köszönhetően jutott ki a tárolóból, ám a dolognak már megálljt parancsoltak, és felbéreltek egy specialistát annak érdekében, hogy a tisztítási procedúra minél gördülékenyebben haladjon, és "helyrehozzák" a környezetet ért károkat. A vállalat megjegyezte, hogy a dolgot csak január 14-én vették észre, és még aznap tájékoztatták a vonatkozó állami szerveket.


(forrás: Austin Watershed Protection Department) [+]

Időközben a nyomozással megbízott személyek igazolták, hogy a mérgező matéria valóban nem szivárog többé, és január 19-ére a mellékág savassága nagyjából visszatért a normális szint közelébe (6,7-8,5 közti pH érték). A szóban forgó szakasz mentén sem parkok, sem pedig hajléktalan táborok nincsenek, és a publikus megközelíthetősége korlátozott.  Szerencsére a Harris Branch patak fő ága megúszta a gyilkos hanyagság (?) következményeit, de a  vízgyűjtő területek védelmét ellátó osztály (Watershed Protection Department, röviden WPD) alkalmazottai heti rendszerességgel monitorozzák majd a térség paramétereit, egészen a kármentesítés végeztéig.