Statisztikai szócikkíró verseny 2013

A Központi Statisztikai Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára és a Wikimédia Magyarország Egyesület a Statisztika Nemzetközi Éve alkalmából statisztikai szócikkíró versenyt hirdetett a május 1. és június 30. közötti időszakra.

A verseny tematikája

A versenyt négy szekcióban hirdették meg:

  • gazdaság- és környezetstatisztika
  • demográfia, hazai és külföldi népszámlálások
  • társadalomstatisztika
  • területi és térstatisztika

Pályázni lehet:

  • a felsorolt területekről, illetve múltjukról szóló átfogó cikkekkel
  • módszertani vagy fontos fogalmakat tisztázó írásokkal
  • magyar és nemzetközi folyóiratok, alapművek bemutatásával
  • hazai és nemzetközi intézmények, szervezetek leírásával
  • kiemelkedő társadalomtudósok, szakemberek, intézményvezetők életét és munkásságát bemutató
  • illetve egyéb, a témákba vágó szövegekkel

A verseny célja

A verseny célja, hogy jó minőségű, szakszerű, akár az oktatásban is használható, egyszersmind a Wikipedia szerkesztési szabályainak megfelelő szövegek születését segítse elő statisztikai és demográfiai témakörökben az online enciklopédia felületén.

A részvétel feltételei: A versenyen a Központi Statisztikai Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár munkatársain, valamint a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökségének tagjain kívül bárki részt vehet. Szerkesztésszámhoz, aktivitáshoz nem, mindössze a Wikipedián való regisztrációhoz kötött a részvétel.

A verseny 2013. május 1-jétől 2013. június 30-áig tart. A zsűri kizárólag a május 1 00:00 óra után és június 30. 24:00 óráig létrehozott és listázott cikkeket, illetve javításokat értékeli.

A verseny értékelése

A verseny értékelésére a lezárást követő hetekben, az eredményhirdetésre a Központi Statisztikai Hivatal október 9-ei ünnepi konferenciáján kerül sor. A végső sorrendet az egy szerkesztő által nevezett cikkek összpontszáma határozza meg. Az értékelés alapjai az alábbi kritériumok: teljesség, szócikkek formai állapota, szócikkek általános hossza, szócikkek minősége, téma fontossága. A kiírók fenntartják a jogot, hogy a versenykiírást a verseny időtartamán belül is módosítsák, ideiglenesen vagy véglegesen felfüggesszék, illetve döntsenek előre nem látható kérdésekben.

Díjazás

A nyeremények szekciónként azonosak. Az I-II. helyezettek értékes informatikai eszközt, a III. helyezettek wikipediás ajándékcsomagot kapnak. Ezenfelül valamennyi díjazott egyéves ingyenes beiratkozást kap a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárt

Azóta történt

Előzmények