Nagy változás a Wikipedián

A Wikimedia Alapítvány július elsején jelentette be, hogy a korai fejlesztési fázist elhagyva az angol nyelvű Wikipedia bejelentkezett felhasználóinak nem szükséges a korábbi módon szerkeszteniük a szócikkeket, mivel hozzáférhetővé vált a WYSIWYG-szerkesztést biztosító VisualEditor is, egyelőre tesztüzemben, vagyis szükségük van a felhasználók visszajelzéseire, hogy tökéletesíthessék a programot.

Hirdetés

Az alfa-változat már hónapok óta elérhető volt az angol Wikipedián, és a fejlesztés célja, hogy a kissé bonyolult, legalább minimális informatikai, HTML-szerkesztési ismereteket megkövetelő szerkesztési mód miatt idegenkedőket is odacsábítsák a feltöltők közé, hiszen nagyon sokan akadhatnak olyanok, akik számára idegen vagy nem kedvelt a kódszerkesztés, tartalmat viszont szívesen közölnének, ha egyszerű lenne elkészíteni a weboldalakat.

VisualEditor

A nemrég megindított bétaidőszakban kontrolltesztet is végeztek: az újonnan regisztrálók fele megkapta a hozzáférést a VisualEditorhoz, a másik felük nem, ők a hagyományos módon bővíthették az online enciklopédia anyagát. E szakasznak most vége, mindenki hozzáférhet az új szerkesztőhöz. A régi, egyelőre még sokkal több lehetőséget biztosító szerkesztési mód is megmarad, a tapasztaltabbak és egyedi igényekkel rendelkezők valószínűleg a jövőben is ezt a módot fogják választani.

A közösség nevében Philippe Beaudette és James Forrester felhívják arra a figyelmet, hogy jelenleg még nem minden böngésző támogatja a VisualEditort: az Internet Explorerben most még nem lehet használni, a Chrome-ban, a Safariban és a Firefoxban viszont igen.

Mivel a VisualEditor kifejlesztése és tesztelése éppúgy közösségi munka, mint maga az enciklopédia kiépítése és karbantartása, ezért az alapítvány munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy lehetőségei szerint véleményével, visszajelzéseivel támogassa a fejlesztési munkát.

Azóta történt

Előzmények