A spamküldők szeretik a Linuxot?

A Symantec MessageLabs legutóbbi spamjelentése nem tartalmazott különlegesen meglepő adatokat, a riportról beszámoló tudósítások egy dolgot azért kiemelnek: az operációs rendszerek piacán igen csekély részesedéssel (globálisan 1,03 százalék) rendelkező Linux ehhez képest igen nagy mértékben használatos spamküldéshez, az úgynevezett spamindex (a spamrészesedés százalékban / piaci részesedés százalékban) a Windows esetében 1,01, míg a Linuxnál 4,99.

Persze azért nem árt óvatosan bánni a számokkal, hiszen statisztikával van dolgunk. A 2009 novemberétől idén márciusig végzett vizsgálat hozta ezt az eredményt, amihez (a spamindexhez) azért nem árt hozzávenni a tényleges, a kiinduló adatokat is: a spamek 92,65 százalékát windowsos PC-kről küldik el, míg a Linux esetében ez a szám 5,14 százalék, vagyis a Windows esetében már nem nagyon van hová nőni. Az nyilvánvaló, hogy a piaci részesedéshez képest sokkal nagyobb a linuxos spamek száma, ám az kérdés, hogy ebből milyen következtetést lehet levonni.

spam

Paul Wood, a MessageLabs elemzője szerint ez arra utal, hogy bár a kiberbűnözők elsődleges célpontja az elterjedtség miatt a Windows, de a Linux sem marad ki a szórásból, sőt, láthatóan ezek a rendszerek sem áthatolhatatlanok a malware-ek számára, vagyis tovább repedezik a vírusokkal szemben immúnis Linuxok mítosza. Wood szerint azonban a magas arány egyik fő oka a szolgáltatók e-mailkezelési gyakorlatában keresendő. A legtöbb szolgáltató a spamszűrés okán nem engedélyezi levelezésre használni a 25-ös portot, a leveleket leginkább átvezetik saját mailszerverükön, mielőtt elküldenék a címzetthez. Ám a szolgáltatók jellemzően linuxos szervereket használnak, így az utolsó (a Symantec által mért) útvonaladat azt mutatja, hogy a spam Linuxról érkezett, függetlenül attól, hogy a spamküldő valójában egy windowsos PC-ről küldte el eredetileg.

Azóta történt

Előzmények