Ázsiai bérmunkásokat alkalmaznak a nyugati spammerek

A fejlődő országok többségében azért dolgoztatnak a nyugati vállalatok, mivel jóval olcsóbb a munkaerő, ráadásul a gépies monoton munkavégzést is felvállalják, hiszen nem nagyon van választásuk. E megállapítás szomorú közhely, ám az újdonság, hogy ma már az internetes bűnözés is kihasználja ezt a lehetőséget, és kiszerveznek bizonyos feladatokat az említett országokba – tudósít a freelancer.com felmérését ismertetve a The New York Times.

Hirdetés

A jelentés szerint a kiberbűnözők közül a spammerek bizonyultak igen találékonynak, amikor a robotok kivédését szolgáló CAPTCHA által felállított akadályt igyekeznek azzal legyőzni, hogy olcsó munkaerőt foglalkoztatnak a belépési adatok feltárásához. Mint közismert, a CAPTCHA-k jó része olyan feladat megoldását kéri, mely egy ember számára egyszerű, ám egy szoftver számára igen bonyolult, esetleg lehetetlen. A kéretlen levelek küldői ezért úgy férnek hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek a fenti módon védik magukat, hogy Indiában, Kínában, Bangladesben, illetve olcsó munkerőt nagy számban kínáló fejlődő országokban toboroznak embereket, akik igen kevés pénzért elvégzik a CAPTCHA-k megfejtését.

A híradás szerint 80 centtől 1,2 dollárig fizetnek minden ezer helyes belépésért. Luis von Ahn, a CAPTCHA koncepciójának egyik kifejlesztője szerint igen szervezetten zajlanak ezek a bérmunkák, brókerek és közvetítők hada dolgozik a zökkenőmentes munkafolyamatok biztosításán. Jelentkező mindig van, mivel ez a minimális pénz bizonyos országokban akár az ottani átlagos havi fizetést is meghaladhatja, illetve a fiatalok kiegészítő keresetként is elvállalják a roppant monoton elfoglaltságot; az, hogy kik és miért kérik ezt tőlük, abszolút nem érdekli őket.

Az internetes cégek nem igazán aggódnak a probléma miatt, mivel a CAPTCHA használata mindinkább visszaszorulóban van, a megoldást más technológiák váltják fel, mint amilyen például a mobiltelefonos megerősítés.

Azóta történt

Előzmények