Új vezeték nélküli adattovábbítási technológia érkezik a Sonytól

Japánban az új Vaio F laptopcsalád bevezetésével e hét szombaton, illetve a Cybershot TX7 és HX5V digitális fényképezőgépek megjelenésével február 5-én mutatkozik be a Sony bő két éve fejlesztett vezeték nélküli adattovábbítási technológiája, a TransferJet. Tekintettel arra, hogy az új megoldás csupán 3 centiméteres hatótávolságon belül működik, a fejlesztők nem vesződtek a Bluetooth esetében megszokott biztonsági gyorsbeállítások implementálásával, így többek között a párosítás funkciót is kihagyták a sorból. Az eszközök közötti kapcsolat felállítása a végletekig leegyszerűsödött: a médiahordozót csupán elég közel kell helyezni a fogadó egységhez (televízió, laptop, másik médiahordozó, idővel nyomtatók stb.), és lenyomni a küldés gombot – a fájl továbbítása automatikusan végbemegy.

A sebességgel egyelőre hadilábon áll a Sony. Amikor 2008 januárjában bejelentették a TransferJetet, 560 Mbit/s elméleti maximumot közöltek, de már akkor hozzátették, a felhasználók ebből 375 Mbit/s-ra számíthatnak legfeljebb. A technológiát használó első generációs termékek ugyanakkor meg sem közelítik ezt az értéket: szoftveres nehézségek miatt a Cybershot TX7 és a Vaio F között mindössze 40 Mbit/s-ot sikerült kisajtolni a TransferJetből.

A Sony úgy döntött, nem integrálja a megoldást az új Cybershot masinákba, helyette egy 8 GB-os adatkártya tartalmazza majd a chipet, melyet 100 dollárért árulnak majd – ez 30 dollárral kerül majd többe, mint egy hagyományos kártya. USB-adatpert is kerül majd a boltok polcaira, az ajánlott tengerentúli fogyasztói ár 150 dollár lesz.

A technológia támogatására konzorcium alakult a Canon, a Kodak, a Nikon, az Olympus, a Panasonic, a Samsung, a Sony Ericsson és a Toshiba részvételével – igaz, csupán utóbbi vállalat mutatott be eddig TransferJet-képes prototípust.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények