Nagy bajban van a Sony az adatvesztés miatt

A Sony kivételesen nagymértékű adatvesztése az egész világon felkeltette a hatóságok figyelmét is, így a leginkább érintett Egyesült Államokban is vizsgálatok indultak a körülmények tisztázására. A várható felelősségre vonás következményeit mérsékelni akaró vállalat szerdán levélben kereste meg a Kongresszus képviselőit, és leírták, hogy egyelőre még nem tudják, vajon kik szerezték meg több mint százmillió fiók adatait.

A levélben megírják, hogy a betörő/betörők professzionálisan hajtották végre a támadást, minden hozzájuk vezető nyomot eltöröltek. De azt is kifejtik, hogy találtak egy fájlt, melyet a támadás idején hagytak a Sonynak címezve, s ebből az látszik, hogy esetleg a PS3 feltörése miatt megvádolt „Geohot” (George Hotz) nevű hacker melletti kiállásként a cég ellen korábban már túlterheléses támadásokat (DDoS) indító, Anonymous nevű csoport állhat a mostani incidens mögött is. A bizonyítékokkal alá nem támasztott gyanú alapja a vállalat szerint az lehet, hogy a betörések idején a Sony szakemberei épp egy, a csoport által indított túlterheléses támadás kivédésén dolgoztak. Erre az állításra az alkalomszerűen, igen lazán szerveződő csoport több résztvevője is reagált, s ők határozottan tagadták, hogy az Anonymousnak köze lenne az adatlopáshoz.

Hivatalos eljárás is várható, kongresszusi meghallgatásra bizonyosan sor kerül (bár a mostani levélírás azért történt, mert a cég nem kívánt megjelenni a meghallgatáson, felháborítva ezzel több képviselőt is), s a The Wall Street Journal bizalmas értesülései szerint a New York-i államügyész politikai nyomásra kedden bekérte a Sonytól azokat a dokumentumokat, melyek a cég biztonsági rendszereinek működését írják le. Az FBI is nyomoz, ők keresik az elkövetőket, de emellett az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálatot indított, és Eric Holder legfőbb ügyész szerint „különösen komolyan” foglalkoznak az üggyel. A vállalat nehéz helyzetét mutatja, hogy a képviselőknek írott levélben leginkább csak arra hivatkoznak, hogy igen kifinomult, korábban nem tapasztalt minőségű, szinte kivédhetetlen támadásnak estek áldozatul.

A Sony adatvesztése ügyében hamarosan az Európai Unió hatóságai is vizsgálatot indítanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények