Sokba fáj a magyar diákok legális Windowsa

Márciusban lejár a magyar állam és a Microsoft szerződése, amely a felső- és középiskolai oktatásban résztvevők számára biztosítja a redmondi szoftvervállalat Windows operációs rendszereinek és irodai szoftvercsomagjának ingyenes használatát. Az Index úgy tudja, hogy az Orbán-kormány idején tető alá hozott, majd a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca által 2005-ben újabb három évre meghosszabbított megállapodást a jelenleg illetékes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) drágállja. Mint a tárca által a hétvégén – hosszas huzavona után – váratlanul nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderül, nem is alaptalanul. Az állam ugyanis a 2005 és 2008 márciusa közötti időszakra az ún. Tisztaszoftver Program keretében 20,6 millió eurót, azaz közel 5,2 milliárd forintot fizet három magyar disztribútoron keresztül a Microsoftnak a tanárok és a diákok által használt szoftverekért.

Az Index információi szerint a GKM most azt tervezi, hogy jövőre a szoftveróriás riválisainak is lehetőséget biztosít arra, hogy megjelenjenek az oktatási intézményekben saját szoftvereikkel; sőt – állítja a lap – létezik olyan javaslat is, amely a Microsoft teljes kiszorítása és a nyílt forráskódú megoldások mellett érvel, elsősorban a jóval kedvezőbb költségvonzatokra hivatkozva. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy három évvel ezelőtt is hasonló helyzet alakult ki. Akkor a Kovács Kálmán vezette szakminisztérium sokallta a Microsoftnak kifizetett összegeket, és megpróbált kedvezőbb feltételeket kialkudni. Az egyezkedés hónapokon át zajlott, emiatt kényszerültek a felek az eredetileg 2004 novemberében lejáró szerződés hatályát ideiglenesen 2005 tavaszáig kitolni. Végül márciusban mégis újabb három évre meghosszabbították a Campus- és School-szerződéseket, az 5,2 milliárdos licencdíj pedig azt sejteti: a Microsoft volt a jobb érdekérvényesítő a tárgyalások során.

A szoftvervállalathoz fűződő kapcsok meglazítása azért sem egyszerű, mert a licencszerződés szerint az oktatásban használt Windowsok és Office-ok csak addig használhatók legálisan, amíg a szerződés él. Ha azt nem hosszabbítják meg, a már megszokott operációs rendszert és programokat el kell távolítani a gépekről, mert aki ezt nem teszi meg, illegális szoftverhasználóvá válik.

Azóta történt

Előzmények