Sokat tud a látássérülteknek itthon fejlesztett felolvasóprogram

A világon elsőként Budapesten – a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából – próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőséget is nyújt. A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program (DEX) – amelyet a T-Online támogatásával az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztett ki – a látásproblémákkal küzdők által használt beszélőprogramokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok mp3-ba mentését, így a hanganyag később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon vagy a számítógépen is meghallgatható.

„Az új szoftver használata nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználók számára jelent könnyebbséget, hanem olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás vagy a cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek is segítséget nyújt, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni ismereteiket. Számukra lehetővé válik, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár teljes választékát felolvastassák, letöltsék, és CD-ről vagy mp3-lejátszóról bármikor meghallgathassák” – mondta Szuhaj Mihály, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány elnöke. A T-Online a program fejlesztéséhez 7 millió forinttal járult hozzá.

A DEX-ben a felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja. A szoftver Windows XP operációs rendszer alá készülő alkalmazás, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal, és tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott Profivox fantázianevű beszédszintetizátornak külön erre a célra kifejlesztett verzióját.

Azóta történt

Előzmények