Elismerték a Snapchat-képek kiszivárgását

Még a múlt hét adatvesztési híre, hogy a Snapchat tartalommegosztó szolgáltatástól kiszivárgott körülbelül 200 ezer fotó, melyek aztán különböző oldalakon tűntek fel. A hétvégén a Snapchat eredeti alkalmazását sajáttal helyettesítő Snapsaved.com elismerte az incidenst, illetve magukra vállalták a teljes felelősséget.

A közlemény október 11-én jelent meg a cég Facebook-oldalán, és ebben azt írják, hogy az Apache szerver konfigurációs hibája folytán az ő rendszerüket törték fel, a képek innen származnak, nem pedig a Snapchat központi adatbázisából. Azt is közlik, hogy a betörés észlelése után azonnal törölték a teljes adatbázisukat, de mintegy ötszáz megabájtnyi fotót a támadók megszereztek (ez messze elmarad a más források által közöltektől, akik szerint több mint tíz gigabájtnyi anyag jelent meg a torrentoldalakon vasárnap), zömmel svéd, norvég és amerikai felhasználókét. Azt is kijelentik, hogy mivel elkötelezetten küzdenek a gyermekpornográfia ellen, bizonyos felhasználók esetében a skandináv hatóságokhoz fordultak.

Ugyanakkor más személyes adatok nem kompromittálódtak. Megnyugtatásul azt is közlik, hogy a korábbi pletykákkal szemben a crackerek nem tudnak szervezett, kereshető adatbázist építeni a megszerzett képekből. A szolgáltatás egyébként jelenleg nem elérhető.

Ez a bejelentés alátámasztja a Snapchat múlt heti állítását, mely szerint az ő szervereik nem kompromittálódtak, azok képei kerültek ki, akik egy harmadik féltől származó alkalmazást használtak. Sok ilyen vállalkozás van, a Snapsaved.com érdekessége, hogy a Snapchat legfőbb vonzerejének számító automatikus törlődés eliminálását kínálják azzal, hogy a készítő tudta nélkül elmenthetővé és a neten elérhetővé teszik a képeket.

Azóta történt

  • Új funkció a Snapchatben: pénzküldés

    Az erre szakosodott vállalkozás technológiájának segítségével egyszerű az átutalás, ám biztonsági aggályok azért felmerülhetnek.

  • A Snapchat szív a Sony miatt

    A céget ért hackertámadás során olyan elektronikus levelek is napvilágra kerültek, amelyek a partnereket érintik kellemetlenebbül. Ilyen ez a felvásárlásról szóló levélváltás is.

Előzmények

  • 20 évig figyelik majd a Snapchatet

    A cég megegyezésre jutott az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal az ellene folytatott vizsgálatban, és elismerte, hogy több hibát is elkövetett felhasználói sérelmére.

  • A Snapchat hibája az iPhone-ok megbénulását okozhatja

    Egy spanyol szakember a hackerekkel szemben roppant ellenséges vállalkozást már meg sem kereste, amikor egy súlyos sebezhetőséget akart bemutatni.

  • A Snapchat bocsánatot kért

    Kemény, az etikus hackelés utolsó lépcsőfokának számító akcióra volt szükség ahhoz, hogy a cég végre tényleges javításokat alkalmazzon, illetve megkövesse felhasználóit.