SGI és Alias: válás után

Nem számít jelentős üzletnek a Szilícium-völgyben, ha egy közepes méretű számítástechnikai cég eladja egyik ágazatát. Kivéve akkor, ha az illető vállalat a komputeres grafikák készítéséhez szükséges hardverek koronázatlan királya, a Silicon Graphics Inc. (SGI), és az ötvenmillió dollárért értékesített részleg az Alias Systems, a háromdimenziós filmgrafikák szoftvereinek vezető fejlesztője, amelynek termékeit a világ minden jelentős filmstúdiója használja. Valamennyi az utóbbi időben a mozikba került, speciális effekteket, figurákat felvonultató film elkészítéséhez használták az Alias programjait, s a cég – kivételként a jeles szobrocska történetében – 2003-ban Oscar-díjat kapott a komputeres animációk terén elért eredményei elismeréséül – jelzi a vállalkozás jelentőségét a Financial Times. Korábban az SGI és az Alias tökéletes házastársaknak látszottak szakterületükön – egyikük adta a hardvert, másikuk a szoftvert a különlegesen igényes feladatok megoldásához, egy igen gyorsan növekvő ágazatban –, de az 1995-ös egyesülés óta nagyot fordult a világ, és az új idők kihívásai új válaszokat kívántak a felektől. "Egy ideje már nem illeszkedtünk az SGI stratégiai törekvéseihez, ugyanakkor több pénzre van szükségünk ahhoz, hogy egyre jobban tegyük a dolgunkat" – nyilatkozta Doug Walker, az Alias elnöke.

Amit elmond, az csak reflektál arra a fejlődésre, ami az utóbbi időben a komputeres animáció terén végbement. Az IBM média- és szórakoztatóipari tevékenységéért felelős elnökhelyettese, Steve Canepa a következőket mondta erről idézve Tim Starnoffot, a Pókembert és más filmeket jegyző Sony Pictures Imageworks elnökét: "Ötvenszeres javulást értünk el a tartalom-előállításban, azaz ötvenszer több komputeresen generált és feljavított jelenetet tudunk produkálni adott idő alatt, mint az Imagework első éveiben. Ez azt jelenti, hogy manapság egy hét alatt állítunk elő annyi anyagot, amennyit korábban egy év alatt, ráadásul legalább olyan jó vagy jobb minőségben, mint akkor". Az IBM saját számításai szerint a gyártási költségek negyven százalékkal csökkentek az utóbbi időszakban.

Ahogy Dog Walker magyarázza: amikor az SGI felvásárolta cégét, az Aliast, akkor egyedül a Unix operációs rendszert futtató munkaállomások voltak elég erősek ahhoz, hogy rajtuk számítógépes grafikák készüljenek. Azóta azonban az IBM gépei és a rajtuk futó Linux operációs rendszerek is felnőttek a feladathoz.