Sertésinfluenza: nyakunkon az online tömeghisztéria

Felütötte a fejét a sertésinfluenza Mexikóban, az Egyesült Államokban és újabban Spanyolországban – olvashatjuk a sajtóban. A vírus ugyanahhoz a törzshöz tartozik, amely az 1918-19-es spanyolnátha-járvány kitörésért felelős, és amely legalább 50 millió ember halálát okozta világszerte. Kimondott ellenszer nincs ellene, leginkább belégzéssel terjed és a körülbelül ezer diagnosztizált esetből legalább 100 fő halálát okozta eddig, mindegyiket Mexikóban. A média szinte minden esetben kihangsúlyozta, hogy a megbetegedésbe jellemzően fiatal, egészséges emberek halnak bele, nem pedig legyengült szervezetű idősek vagy alultáplált gyermekek, ami kétségkívül aggasztó körülmény, és nyilván kiemelten járul hozzá a pánikhangulat kialakulásához. Ha ez még nem volna elég, az amerikai kormány nemrégiben „közegészségügyi vészhelyzetet” hirdetett, amely első olvasatra ugyan rémisztő, de utánajárva a fogalomnak máris kiderül, hogy ez csupán a gyógyszereket tároló raktárkészletek felszabadítását jelenti, vagyis szó sincs arról, hogy mostantól szögesdrótot húznak a falvak köré és páncélozott terepjárókra szerelt hangosbemondóval járják az utcákat, a menekülőket meg lelövik.

A sertésinfluenza berobbanása a köztudatba kiváló példa arra, miként válhat a modern technológiai vívmányok és napjaink felerősödött online közösségi kölcsönhatásaiknak következtében az egész jelenség tömeghisztériává: két hét sem kellett ahhoz, hogy az online közösségekben eluralkodjon a megbetegedés rémképétől (túl)fűtött páni félelem: néhány unatkozó blogger kapva kapott az alkalmon, és egymást túllicitálva rémisztgeti a halandókat, gerjesztve ezzel abszolút felesleges pánikot. On the internet, nobody knows you’re a dog – tartja a híres szlogen, amely lényegét tekintve nem csupán abban nyilvánul meg, hogy chatelés közben bárkinek kiadhatjuk magunkat; a blogolás mint információközlés széleskörű térnyerésével némileg másfajta megközelítéshez is eljutunk: e szerint a messziről jött blogger azt mond, amit akar. És ha éppen azt mondja, hogy közelít a vég, és vele együtt még százezrek írják majd ugyanezt, akkor bizony valóban itt a pandémiás apokalipszis – jajj annak, aki manapság sertéshúst fogyaszt, nem most félóránként kezet vagy történetesen százméteres körzetében valahol eltüsszentette magát egy taknyos malac.

A járvány stabilan befészkelte magát a népszerű közösségi oldalakra, különösen a Twitterre. Olybá tűnik, tele a háló aggódó bloggerekkel, természetesen földrajzi okokból jórészt amerikaiak. Ilyesmiket olvasni például a Twitteren, ahol a malackórság magától értetődően a jelenlegi legnépszerűbb téma: „Vigyázz, jön a sertésinfluenza!!! (világméretű járványt okozhat) Kitört a járvány Mexikóban. Eddig 62 halott!! Ne egyél mexikói sertéshúst!!”, „Vigyázz magadra… a sertésinfluenza már nem csak Mexikóban van jelen. 8 eset az USA-ból. Sertés = ne edd meg.”, „Nagyapám azt mondta, az 1918-19-es spanyolnátha-járvány alatt a halottak farönkökként voltak egymásra pakolva a városunkban… Sertésinfluenza=veszély.” Satöbbi – ami csak 140 karakterben kifér: itt és itt és itt is.

Aki szeret főállásban rettegni, esetleg némi webes katasztrófaturizmusra vágyik, bátran ragadjon billentyűzetet és kövesse nyomon a vírus terjedését online a Google vírustérképével, opcionálisan rendeljen hozzá vírusvédelmi szettet az Amazonon. Íme:

Azóta történt

Előzmények