Új, gigabájtos SD-kártya: egyszer írod, száz évig olvashatod

A SanDisk már évek óta dolgozik egy biztonságos adatmegőrző tárolón, 2008-ban már megjelentek ilyen, viszonylag kis kapacitású kártyák, és szerdán bejelentették e projekt újabb termékét, mely egy olyan, jelenleg a japán rendőrségnek szállított Secure Digital (SD) memóriakártya, melyet a már korábban bemutatott technológiával készítenek. Ennek lényege, hogy az elsősorban archiválásra szánt eszközre csak egyszer lehet adatokat írni, ám a cég garanciát vállal azért, hogy ezek az információk még száz év múlva is olvashatóak lesznek.

A „feltörésbiztosként” hirdetett termék egy úgynevezett WORM-technológiával készül (write once, read many – egyszer írod, sokszor olvasod), a felkerülő tartalmakat sem módosítani, sem törölni nem lehet. Kifejlesztésének az volt a célja, hogy egy olyan adattárolót biztosítsanak az állami szerveknek, a kórházaknak, a jogászoknak stb., mely szobahőmérsékleten fontos dokumentumok biztonságos megőrzését teszi lehetővé.

A kártya kapacitása a mai adathordozókhoz képest igen alacsony, e termékek között viszont kiemelkedően magas, 1 gigabájt – ha szövegek tárolásáról van szó, akkor ez meglehetősen nagy kapacitást jelent, képek vagy videók esetében természetesen sok ilyen kártya használata szükséges. De a legfontosabb: bizonyos esetekben a törvénykezés, az állami hatóságok az e technológiával rögzített adatokat bizonyító erejűnek fogadják el sok helyen.

A SanDisk piacra dobja ezt a terméket az egész világon, de az áráról egyelőre még nincs információ.

Előzmények