A SanDisk a héten dobja piacra zenekártyáját


.

Már írtunk a SanDisk azon törekvéséről, hogy MP3-as formátumú zenével feltöltött memóriakártyákat dobnának piacra. Szerdán a társaság bejelentette, hogy a négy nagy kiadóval – Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group, EMI – történt egyeztetés után a héten elérhetővé válnak a SlotMusic microSD memóriakártyák, melyeknek tartalmát azután mobiltelefonban, hordozható lejátszókban, számítógépekben vagy akár autós rendszerekben is lejátszhatjuk.

Sokan kétkedve fogadták az ötletet, mondván, ez a megoldás nem lesz képes versenyezni az Apple iTunes zeneboltjával, illetve az Amazonnal, azzal a létező piaccal, melynek keretei között az NPD Group felmérése szerint 2007-ben 6,3 milliárd dollárnyi értékben töltöttek le MP3-as formátumban dalokat a fogyasztók. Iparági megfigyelők és elemzők is aggályaiknak adtak hangot; egyrészt a mobiltelefon- és a CD-eladások lassulását emelték ki, másrészt pedig szerintük a fogyasztók még nem állnak készen egy másik zenei formátum fogadására.

„Mindig vannak kétkedők, ha valami új jön a piacra” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Eric Bone, a SanDisk termékmenedzselési alelnöke. „Ez a termék nem mindenkihez szól. Azoknak a vásárlóknak terveztük, akik egy gyors és egyszerű, plug and play megoldást keresnek a mobiljaik vagy MP3-lejátszóik számára. Ez egy alternatíva azoknak, akiknek nehézkes a zenék letöltése és menedzselése.”

A különbség mindazonáltal a SlotMusic árában és kényelmében mutatkozhat meg; a kártyák 1 GB kapacitásúak, USB-adapterrel szállítják őket, valamint akár 320 kbps bitrátájú zenéket is tartalmazhatnak. Az USB-adapter lehetővé teszi, hogy a kártyát bármilyen jelenleg elterjedt asztali operációs rendszeren használhassuk, s nem lesz válogatós a mobiltelefonokat tekintve sem. Mindezek mellett némi hozzáadott értékkel is lehet számolni az ilyen kártyák esetében, ugyanis a kapacitás lehetővé teszi, hogy elhelyezzék rajtuk az adott album borítóját, videókat, illetőleg a dalszövegeket is.

A kártyák 14,99 dollárért lesznek megvásárolhatóak a Best Buy és a Wal-Mart üzletláncok egységeiben, Európába várhatóan valamikor 2009-ben érkeznek meg.

Azóta történt

Előzmények