Érdekesebb a zene memóriakártyán, mint CD-n?

A flashmemória-bizniszben érdekelt SanDisk és a vele szövetkező négy lemezkiadó úgy gondolja, hogy a zenei CD-k iránti gyorsan csökkenő érdeklődés nem a fizikai zenehordozók alkonyának közeledtét és a digitális letöltés korának hajnalát jelzi, csupán azt, hogy az adathordozót a kor igényeinek megfelelően kell megválasztani. E meggyőződés jegyében dobja piacra a szövetség október közepén – első lépcsőben csak az Egyesült Államokban – a microSD memóriakártyát használó slotMusic formátumot.

Hirdetés

Az albumokat másolásvédelem nélkül, MP3 formátumban töltik fel a kártyákra, és mivel azok kapacitása 1 gigabájt, a számok mellett marad hely egyéb tartalomnak is. A kártyákhoz jár egy USB-adapter is, amellyel a kártyaolvasóval nem rendelkező számítógépekre is felmásolhatók a dalok. A lapok úgy tudják, hogy a kártyás kiadás nagyjából annyiba kerül majd, mint a CD-s változat, az USA-ban körülbelül 15 dollárba. A termékbevezetésbe bevont kiskereskedelmi láncok, a Wal-Mart és a Best Buy várhatóan a CD-k, médialejátszók és mobiltelefonok mellett árulja majd a memóriakártyákat, mivel az utóbbi készülékek jó része gyárilag támogatja a microSD formátumot.

A SanDisk szerint a mostani gazdasági környezetben kifejezetten jó eséllyel indul egy olyan formátum, amely használható a meglévő készülékekben is, és nem kell a lejátszásához dedikált eszközt vásárolni. Azt is elmondták, hogy az amerikai piac után Európában is be fogják vezetni a slotMusicot.

CD helyett?

Ismert, hogy a CD-eladások évek óta drasztikus mértékben csökkennek, és ezzel párhuzamosan nő a zeneletöltés népszerűsége, igaz, az így beszerzett tartalomért a többség egyelőre nem fizet. Mindenesetre beszédes, hogy az idén az Apple iTunesa lett a világ legnagyobb zeneáruháza, megelőzve a korábbi első Wal-Martot. A trendet látva – és mivel a fizikai albumokon több a nyereség – a kiadók jó ideje próbálkoznak olyan módszerekkel, melyekkel javíthatnának a lemezeladásokon.

A slotMusic malmára hajthatja a vizet, hogy azért még ma is jelentős mennyiségű CD fogy, tavaly 449 millió, ami kétségtelenül azt mutatja, hogy van igény fizikai adathordozón árult zenére is. Rontja viszont az új formátum esélyeit, hogy bevezetésekor az EMI, a Sony BMG, a Universal Music és a Warner Music együttvéve is csak néhány tucat albumot tesz elérhetővé. A memóriakártyán is terjesztett lemezek előadói közt vannak olyan kurrens sztárok, mint Akon, Rihanna, Leona Lewis, de Elvis Presley is.

Azóta történt

Előzmények