Öt év börtönre ítélték a Samsung vezetőjét

A korábbi példák alapján egyáltalán nem biztos, hogy Lee Jae-Yong valóban le is tölti büntetését.

A korábbi ígéretnek megfelelően ma hirdetett ítéletet a szöuli központi kerületi bíróság a Samsung vezetőjének, Lee Jae-Yongnak az ügyében. A testület bűnösnek találta többek között korrupció, sikkasztás és hamis tanúzás vádjában, így öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték (az ügyészek 12 évet szerettek volna elérni).

Mint korábban többször beszámoltunk, az ügyészek az első, maratoni kihallgatás után bizonyítottnak találták, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel.

Ezzel az ítélettel azonban valószínűleg még nincs vége az ügynek. A sajátos családi rendszerben működő dél-koreai nagyvállalatok vezetőit már többször ítélte el bíróság – köztük Lee apját (akitől 2014-es szívrohama után a fiú átvette a vállalat irányítását) is kétszer –, ám a legtöbbjük később kegyelmet kapott.

Lee ügyvédei bejelentették, hogy élnek fellebbezési jogukkal.

Amennyiben mégis börtönbe kell vonulnia a papíron csak alelnöki funkciót betöltő, ám a gyakorlatban az egyszemélyi vezetőnek számító Lee-nek, annak üzleti és gazdasági hatásait ma még nem lehet felmérni. Habár a Samsung látszólag nem érezte meg a vezető év eleji letartóztatását, rekordokat döntögetnek, ám Lee komoly átalakítási terveket fontolgatott, többek között hivatalosan is első emberré kívánt válni, és ha távozik öt évre, nem lehet tudni, ezeknek az elképzeléseknek mi lesz a sorsa.

Azóta történt

Előzmények