Mégsem tartóztatják le a Samsung vezetőjét

A bíróság a nyomozás jelenlegi szakaszában nem találta indokoltnak az elfogatóparancs kiadását, de a vizsgálat tovább folytatódik, és valószínűleg a vádemelés sem marad el.

Egy dél-koreai bíróság ma elutasította a korrupciós ügyeket vizsgáló különleges ügyészek kérését, és nem adott ki elfogatóparancsot Lee Jae-Yong, a Samsung csoport alelnöke – a gyakorlatban: a vezetője – ellen – írta meg többek között a The Korea Herald is.

Mint pár napja beszámoltunk róla, az ügyészek a múlt heti kihallgatás után bizonyítottnak találták, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel. Így az ügyészség kezdeményezte a letartóztatási parancs kiadását.

Ám a szöuli központi kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat jelenlegi szakaszában sem okát, sem szükségességét nem látták a letartóztatásnak, szerintük még hiányosak a bizonyítékok, és az ügyben több fontos kérdést nem tisztáztak még.

A döntés kihirdetése után helyi idő szerint reggel öt óra körül a 48 éves vállalatvezetőt és örököst azonnal kiengedték a fogdából, ahol a határozatra várva közel 14 órát töltött a rácsok mögött, ő pedig az összegyűlt újságírók sorfala között egy fehér bevásárlótáskával úgy távozott, hogy egyetlen kérdésre sem válaszolt.

Az eddigi vizsgálatok során Lee elismerte az adományt, de a vesztegetést tagadta, mondván, hogy kényszerítették az alapítványok támogatására, viszonzásképp pedig semmilyen előnyben nem részesült a Samsung.

A vállalat megkönnyebbüléssel fogadta a bíróság döntését, és közölték, hogy tovább folytatják küzdelmüket, melynek során be fogják bizonyítani az alelnököt ért vádak alaptalanságát.

Egy helyi jogi szakértő szerint most vár valószínű, hogy a letartóztatás elmarad, de úgy véli, hogy már elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy a szabadlábon védekező Lee ellen vádat emelhessenek. A különleges ügyészek kudarcként értékelik a történteket, de a vizsgálat folytatódik – ebben az ügyben az elnök ellen is eljárás indult, az „impeachment” jelenleg alkotmánybírósági szakaszban van. Az is várható, hogy a többi, az elnöki alapítványoknak szintén adományozó dél-koreai nagyvállalat (pl, az LG vagy a Hyundai) is sorra kerül a nyomozás során.

Azóta történt

Előzmények