Sakk, de csak 1K

Az Internet Archive az egyik legjobb dolog, ami az informatikatörténettel megeshetett. Így találtunk rá a Your Computer Magazine 1983. februári számára, amelyben három oldalon írják le, hogyan kell a legendás Sinclair ZX81-ből Kaszparovot varázsolni.

A ZX81 ekkor már két éve a piacon volt, és óriási sikernek számított. A versenytársakhoz képest olcsó eszközt gyártottak, hogy minél szélesebb réteg számára legyen elérhető az informatika világa: 1,5 millió készült a ZX81-ből, de szép számmal születtek az engedély nélküli klónok is.

Sakk, ami belefér 1K-ba
Sakk, ami nem több 1 kB-nál (forrás: Internet Archive) [+]

A gépet kifejezetten olcsóra tervezték, kicsire, kevés alkatrészből állóra. Kijelzőnek megfelelt a TV, a programok pedig magnetofonszalagról futottak.

1 kB operatív memóriával rendelkezett, mozgó alkatrésze pedig egyáltalán nem volt. Annyira nem volt mozgó alkatrésze, hogy a gombok fóliatasztatúrán foglalták el helyüket, és még bekapcsológomb sem volt.

Sinclair ZX81
Sinclair ZX81 [+]

Maga a gép 3,25 MHz-en működött, köszönhetően a Zilog Z80 processzornak, operációs rendszere pedig a Sinclair BASIC. A ZX81 népszerűségét jól jelzi, hogy akkoriban tele voltak a számítástechnikai, informatikai újságok a nyomtatott kódsorokkal, melyek a programokat rejtették.

Ilyen volt az a sakk is, ami a teljes memóriát kitöltötte, cserébe teljes értékű játékot adott. A harmadik oldalt is tartalmazó, teljes kiadványt az Internet Archive őrzi.