Magyar vállalat nyerte el az indonéziai elektronikus útdíjhálózat kiépítését

Ráadásul nemcsak kiépítik: üzemeltetik is.

A Roatex Zrt. a héten jelentette be, hogy elnyerték a Többsávos Szabad Áramlási Tranzakciós Rendszer (Multi Lane Free Flow-MLFF) megvalósítására kiírt indonéz közbeszerzési pályázatot.

A hivatalos közleményben megemlítik, hogy a cég már 2019 februárjában elsőbbségi jogot kapott az Indonéz Közmű-és Lakásügyi Minisztériumtól, amelynek értelmében a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt-vel közösen, szorosan együttműködve az Indonéz Autópálya Hatóság (ITRA) szakértőivel, kidolgozták a részletes megvalósíthatósági tervet, hogy Indonéziában, miként épüljön ki a magyarországihoz hasonló MLFF típusú elektronikus útdíjrendszer.

A nyertes technológiai megoldás, amelyet a Roatex ajánlott, a GNSS-alapú útdíjrendszer, amely a világ egyik legmodernebb útdíj-technológiája. A javasolt rendszer számos elemében megegyezik a Magyarországon is működő és a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt. által üzemeltetett útdíjrendszerrel.

A koncessziós megállapodás aláírását követően a projekt első szakasza a rendszer kiépítésére irányul és várhatóan 1,5 évet vesz majd igénybe. A koncessziós szerződés összesen 10 évre terjed ki, amely értelmében ezt követően Roatex felel majd a rendszer működtetésért is.

A rendszer kiépítése során 300 millió USD beruházást valósítanak meg. A sikeres projektmegvalósításban a Roatex mint projektcég nagyban támaszkodik a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt. és más, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező magyar és nemzetközi cégek közreműködésére.

Azóta történt

Előzmények