Stallman: ne örüljünk nagyon a Valve linuxos játékainak!

A számítógépes játékokat fejlesztő és a Steam játékdisztribúciós platformot üzemeltető Valve nemrég számolt be arról a szándékáról, hogy szoftvereit és szolgáltatásait Linuxon is elérhetővé teszi. Az amerikai vállalat egyik alapítója, Gabe Newell egy interjúban azt mondta: a hamarosan megjelenő Windows 8 „katasztrófa lesz” az iparág számára, ezért is gondolják szükségszerűnek a nyílt forráskódú rendszer felé történő nyitást. A Steam és a Source játékmotor linuxos portjának elkészítése már folyamatban van, elsőként a Left 4 Dead 2 (L4D2) címet adják majd ki az otthoni felhasználók körében legnépszerűbb disztribúcióra, az Ubuntu Linuxra, és ha a projekt beváltja a hozzá fűzött reményeket, jönnek a további játékok és esetlegesen a további támogatott disztrók is.

Sokak – többek között Gabe Newell – szerint a Linux terjedését megakasztó egyik legnagyobb gát éppen az, hogy a platformra nem készítik el a népszerű játékokat. A nagy szoftvergyártók ugyanis általában a szűk felhasználói körre és a disztribúciók, kiadások sokasága miatti fragmentációra való tekintettel nem tartják kifizetődőnek a portolást. A világszerte kedvelt, nagy sikerű játékok megjelenése Linuxon így nagyban hozzájárulhatna a platform általános elfogadtatásához a hétköznapi, nem kocka felhasználók körében is.

RMSÁm nem mindenki örül felhőtlenül a fejleménynek. Richard Stallman is megszólalt az ügyben, és a nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója úgy látja, hogy a digitális másolásvédelemmel ellátott, nem szabad játékszoftverek megjelenése a szabad Linuxon kétélű fegyver.

„Feltételezem, hogy a népszerű, nem szabad programok megjelenése GNU/Linuxon lökést adhat a rendszer terjedésének. Csakhogy a mi célunk túlmutat a rendszer sikeressé tételén, a mi célunk az, hogy elhozzuk a szabadságot a felhasználóknak” – írja a GNU oldalán publikált közleményében. Stallman úgy gondolja, hogy a mozgalom céljával és filozófiájával e szoftverek nem egyeztethetők össze, mert a nem szabad játékprogramok (akárcsak általában a nem szabad szoftverek) a természetüknél fogva „etikátlanok”, mert megtagadják a szabadságot a használóiktól.

A guru szerint ennek ellenére még mindig jobb Linuxon játszani ezekkel a szoftverekkel, mint Windowson, mert a Windows maga is a felhasználók szabadságának korlátozója. „Így, ha kifejezetten gyakorlati szempontból nézzük, ez a fejlemény hasznos és káros is egyben. Ösztönözheti a GNU/Linux-használókat e játékok telepítésére, és ösztönözheti a játékok felhasználóit arra, hogy Windowsról GNU/Linuxra váltsanak. Úgy sejtem, hogy a közvetlen haszon nagyobb lesz, mint a közvetlen kár” – írja.

Ugyanakkor Stallman szerint a mozgalom céljaival és elveivel a Valve játékainak megjelenése nem egyeztethető össze, mert a szabadság eszméje sérül. „Ha a szabadságot akarjátok népszerűsíteni, az ügyünk mellett ne hozzátok fel érvként, hogy e játékok is megjelennek GNU/Linuxon”, hanem meséljetek inkább az olyan szabad játékok fejlesztését célzó kezdeményezésekről, mint a Liberated Pixel Cup – zárja a közleményét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények