A bolti CD-t a PC-re másolni: lopás


Forrás: www.ibiblio.org

Jeffrey Howell és az amerikai kiadói szövetség, a RIAA ügye már nem friss történet, ám a körülbelül egy hónappal ezelőtt nyilvánosság elé került sztori a Washington Post december végi tudósításának köszönhetően igazából csak most került az érdeklődés homlokterébe.

A RIAA az egész tavalyi évet az illegális zenekereskedelem, zeneletöltés elleni harccal töltötte, s e tevékenységének mintegy a csúcspontja volt az arizonai Howell ellen benyújtott kereset – ahol az eredeti panaszt egyébként illegális letöltés és fájlmegosztás miatt emelték –, melyben azt róják fel az alperes terhére, hogy körülbelül 2000 zenei felvételt tárolt a PC-jén. Eddig még semmi különös nincs az ügyben, ám Howell a zenék egy részét az általa megvásárolt CD-kről másolta fel a saját számítógépére – a RIAA szerint törvénytelenül. Az eset végül is azért vert fel nagy port, mert a szokásos szerzői jogi perben a RIAA újra a legagresszívebb támadási módjához folyamodott, felelevenítették azt a gondolatot, hogy a vásárlónak a saját maga számára készített másolata is jogtalan tett következménye – vagyis az angolszász jogrendben a jogvédett termékek felhasználását szabályozó ún. fair use (azaz a tisztességes, nem kereskedelmi célú másolás engedélyezése) gyakorlatának adtak új, szigorú értelmezést. Ira Schwartz, az ilyen ügyek kapcsán már híressé vált kiadói ügyvéd szerint Howellnek nem volt joga másolatokat készíteni a jogvédett tartalmakról. A RIAA weboldalán ezzel megegyező állásfoglalás szerepel: „Ha jogosulatlan másolatokat készít a szerzői jog által védett zenei felvételekről, akkor ön lopást követ el.” Ezt a keményvonalas szemléletet képviselte a tavalyi év híres perében a Sony nevében Jennifer Pariser ügyvéd is, amikor kijelentette, hogy a saját célú másolás is lopás, elvi alapon kell ezt elítélni.

Ray Beckerman New York-i ügyvéd, aki több, a RIAA által perelt polgárt képvisel, értetlenségének adott hangot egy nyilatkozatában, amikor arra hivatkozott, hogy az amerikai törvények szerint a terjesztés számít törvénytelen cselekedetnek; tehát ha valaki több másolatot is készít, s ezeket szétosztja, eladja.

A Washington Post cikke Beckerman véleményére támaszkodva értékeli az USA-ban is példátlannak számító esetet: a RIAA keresztes hadjárata tipikus példája annak, amikor egy régi rendszerű cégcsoport kétségbeesetten kíván megóvni egy elavult, romokban heverő üzleti modellt, ahelyett, hogy az új helyzethez történő alkalmazkodással törődne.

Azóta történt

Előzmények