Egy német férfi bitcoinban rejtegeti a pénzét a rendőrség elől

Több mint 50 millió eurót foglalt le bitcoinban a rendőrség, de nem fér hozzá, mert a német férfi nem mondja meg a jelszót.

A bitcoinnak sok sajátos jellemzője van, ami olykor előny (például, hogy névtelenül lehet birtokolni és biztonságosan átadható), olykor hátrány.

A német rendőrség például nemrég lefoglalt több mint 50 millió eurót bitcoinban. A gond csak az, hogy a pénzhez nem férnek hozzá, ugyanis a vádlott nem hajlandó megmondani a jelszót.

A német férfit elítélték, mostanra letöltötte a börtönbüntetését, amiért titokban bitcoinbányász szoftvert telepített az emberek számítógépeire. Az eljárás során azonban végig megtagadta a jelszó kiadását, így az összegyűjtött pénzéhez nem férnek hozzá. Emiatt pedig felmerült a kérdés: le tudnak-e ténylegesen foglalni valamit, főleg pénzt, ha ahhoz nem férnek hozzá és nem tudják használni?

Mindez ráadásul csak egy példa arra, hogy milyen bonyodalmakat okozhatnak az eltitkolt vagy elfelejtett jelszavak (vagy akár azok hiánya), legyen szó illegális ügyletekről vagy arról, hogy valaki felfoghatatlan vagyont tárol a fiókban egy merevlemezen, bitcoinban, de nem tudja a jelszót.

A hatóságok megerősítették, hogy gondoskodtak róla: a német férfi se tudjon hozzáférni a pénzéhez. Ezzel pedig tovább nőtt a haszontalanul, a semmiben keringő digitális pénz mennyisége.

Azóta történt

Előzmények