Rendet raknak a Magyar Telekom háza táján

A Magyar Telekom 2005-ös működési nyeresége 1,8, nettó eredménye 1,56 milliárd forinttal csökkent a gyorsjelentésben közölthöz képest.

A Magyar Telekom határidőre közzétette december 21-i közgyűlésének előterjesztéseit, valamint beszámolt a még mindig folyamatban lévő vizsgálat állásáról. A társaság 2005-ös működési nyeresége a korábban közzé tetthez képest csaknem 1,8 milliárddal, 133,4 milliárd forintra esett, nettó eredménye pedig 1,56 milliárd forinttal, 78 milliárd 564 millióra csökkent. A gyorsjelentés a vitatott szerződések közül kettőt – 1,1 milliárd forint értékben – aktivált költségként tartalmazott – a társaság most ezeket a kifizetéseket költségként számolja el, ami az esetleg felmerülő adófizetési kötelezettséggel együtt 1,3 milliárd forinttal növeli a működési kiadást.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szerződéseket nem teljes egészében a szerződéskötés belső vállalati folyamatának megfelelően kötötték, és arról sem sikerült megbizonyosodni, hogy a Magyar Telekom által fizetett ellenértékért a társaság megfelelő értéket kapott – fogalmaz a cég közleménye. A profitcsökkenés mindemellett csak részben róható fel a szabálytalan szerződéseknek, ehhez hozzájárult egy idei bírósági döntés, amely megsemmisített egy még tavaly, az Egyetemes Távközlési Támogatási Alappal és a T-Mobile Magyarország kötelezettségeivel kapcsolatban született ítéletet. Mivel a változás 2005-höz kapcsolódik, ennek 400 milliós negatív hatását is érvényesítették a közgyűlés elé terjesztendő eredmény-kimutatásban.

A Magyar Telekom beszámolt a vizsgálat megindulása óta meghozott intézkedésekről is. Úgynevezett helyesbítő intézkedéseket vezettek be a tanácsadói szerződések ellenőrzési folyamatainak fejlesztésére, ideértve egy új irányítási modell megalkotását. Leváltották a Crnogorsi Telekom igazgatósági tagjait, illetve a vizsgálatok akadályozása érdekében az adatok megsemmisítését kezdeményező dolgozók munkaszerződését felbontották. Emellett a közeljövőben bevezetnek egy szélesebb körű, helyesbítő intézkedésekről szóló programot, melyet még november 8-án hagyott jóvá az igazgatóság. Felülvizsgálják az akvizíciók és a beszerzések folyamatát, és új belső ellenőrzési rendszert vezetnek be. A december 5-i igazgatósági ülés ezen túl a belső ellenőrzés további fejlesztéséről is határozott.

Azóta történt

Előzmények