Rekordmennyiségű processzor fogyott

A processzorpiacot láthatóan nem fertőzte meg az amerikai gazdaság gyengülése: a hagyományosan leggyengébb második naptári negyedévek legjobbikán van túl most az iparág. Az IDC adatai szerint a júniussal zárult trimeszterben annyi x86-os (vagy PC-kompatibilis) chip sosem fogyott még, mint az idén: a darabszámban mért forgalom szekvenciálisan 3,1 százalékkal, az egy évvel korábbi számokhoz képest pedig 16,1 százalékkal nőtt. Csak az asztali és noteszgépekbe szánt közép- és alsó árkategóriájú processzorok szegmensében kialakult erős árverseny okolható azért, hogy az árbevétel mégis csökkent, 4,5 százalékkal, 7,7 milliárd dollárra.

Egyértelműen az Intel erős forgalma magyarázza a darabszám növekedését. A legnagyobb chipgyártó az előző negyedhez képest 4,3 százalékkal, a tavalyi megfelelő időszakhoz képest pedig 20,8 százalékkal növelte eladásait, miközben a rivális Advanced Micro Devices (AMD) forgalma gyakorlatilag változatlan maradt – mondta el Shane Rau, a piackutató e területért felelős elemzője. Így az Intel tovább erősítette piaci befolyását, részesedése 0,9 százalékkal, 79,7 százalékra nőtt, míg az AMD-é 1,2 százalékkal, 19,7 százalékra csökkent. Az AMD piacrészének egy részét a mobil eszközök szegmensében javító VIA Technologies lopta el.

Az AMD részesedése egyébként az asztali gépekhez gyártott chipek piacán a legnagyobb: 26,4 százalék. A notebookok, illetőleg a szerverek és munkaállomások szegmensében a gyártói sorrend a következőképpen alakul: Intel (86,5%), AMD (12,6%) és VIA (1,9%), illetve Intel (86,2%) és AMD (13,8%).

Az IDC úgy számol, hogy az x86-os processzorok piaca az idén 7,5 százalékkal, 32,8 milliárd dollárra bővül.

Azóta történt

Előzmények